програма самодопомоги
Miten vuorovaikutus vaikuttaa?
Tunnista vuorovaikutuksen sudenkuopat
Lapsen masennusoireet vaikuttavat väistämättä perheen vuorovaikutukseen. Kun lapsi on jaksamaton, alavireinen ja vetäytyvä, saattaa vanhempi reagoida negatiivisilla tavoilla.
Lapsen ja vanhemman välille saattaa syntyä sellaisia vuorovaikutuskehiä, jotka eivät tue lapsen ja vanhemman yhteistä tavoitetta mielialan kohoamisesta.
Vanhemman on hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia toimintatapojaan. Näin voi löytää keinoja haastaviin tilanteisiin ja tukea lapsen oireilun vähenemistä.
Alle on kuvattu tyypillisiä masennusoireisiin liittyviä vuorovaikutuksen sudenkuoppia.
Tikkaat sudenkuopista ylös pääsemiseen
Sudenkuoppiin tippuminen on hyvin tavallista ja inhimillistä. Niiltä ei oikeastaan voi edes välttyä kokonaan. Oleellista onkin, että tunnistaa tippuneensa kuoppaan ja yrittää kivuta kuopasta ylös.
Jokainen myönteinen hetki lapsen kanssa luo yhden tikkaan askelman, joita pitkin kuopasta voi kiivetä ylöspäin. Tikkaita rakentaa
- ymmärryksen, kuuntelemisen ja läsnäolon osoittaminen lapselle
- positiivinen palaute ja kannustus
- mielekäs tekeminen yhdessä tai lasta tukien
Nämä keinot auttavat kaikkien sudenkuoppien voittamisessa. Jo pienten myönteisten tekojen ja hetkien lisäämisellä voi olla suuri merkitys.
Harjoitus: Tunnista omat sudenkuopat
Miksi?
Tulet tietoisemmaksi omista tavoistasi reagoida lapsen mielialan laskuun. Pohdit uudenlaisia toimintamalleja tilanteisiin.
Miten?
Tutustu yllä kuvattuihin tyypillisiin vuorovaikutuksen sudenkuoppiin. Pohdi sitten seuraavia kysymyksiä:
Muista
Jokainen myönteinen hetki lapsen kanssa on askel eteenpäin.