програма самодопомоги
2. TYÖKALUJA
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teette myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta
- muututte lukijoista aktiivisiksi tekijöiksi
- saatte kokemuksia siitä, että tilanteeseen voi vaikuttaa
- otatte askelia tilanteenne parantamiseksi
- löydätte teille parhaiten toimivia konkreettisia työkaluja
Keinoja kohti muutosta
Hyvä uutinen on, että masennusoireilua voi vähentää. Avaimet onnistumiseen ovat teillä. Olette yhdessä lapsesi kanssa hänen vointinsa ja elämänsä parhaat asiantuntijat.
Seuraavaksi opitte keinoja, joiden avulla on mahdollista saada masentuneisuutta paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla teille entuudestaan tuttuja, osa taas uusia. Toivottavasti löydätte teille sopivia keinoja, joita voitte arjessanne hyödyntää.
Miten harjoituksia tehdään?
Harjoitukset on suunniteltu etenemään numerojärjestyksessä, mutta voit myös tutustua niihin missä järjestyksessä haluat.
Tutustu ensin keinoon itse ja pohdi, sopisiko se lapsesi kanssa käytettäväksi. Esittele harjoitus lapsellesi ja kannusta häntä mukaan harjoitteluun.
Tehkää harjoituksia yksi kerrallaan ja edetkää seuraavaan omassa tahdissa. Harjoituksille on tärkeää varata riittävästi aikaa ja jatkaa niitä systemaattisesti parhaimman tuloksen saavuttamiseksi.
Harjoitukset, jotka tuntuvat teille erityisen tarpeellisilta, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Muista kuunnella omia ja lapsesi voimavaroja.
Miten motivoida lasta harjoitteluun?
Lasta voi olla vaikeaa motivoida mukaan harjoitteluun. Muista, että lapsi joutuu kamppailemaan masentuneisuuden tummia silmälaseja vastaan. Masennusoireilu tekee harjoittelusta vaikeampaa. Harjoitusten sinnikäs käyttö vaatii lapselta huomattavia ponnisteluja.
Kerro lapsellesi, miksi harjoituksia on tärkeää tehdä, kannusta ja ole hänen tukenaan. Anna hänelle hyvää palautetta kaikesta harjoittelusta, vaikka harjoittelun määrä olisi jäänyt vähäiseksi tai olisit odottanut enemmän.
Myönteinen palaute ja kannustus vahvistaa lapsen kokemusta siitä, että jo pienetkin teot ovat merkityksellisiä ja tärkeitä.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. Se voi myös edetä eri tahtiin sinulla ja lapsellasi.
Tee silti sopimus sekä itsesi että lapsesi kanssa: kokeilkaa tämän ohjelman ohjeita, ja arvioikaa vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Seuraavalla videolla (1:34) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.