Skip to main content

програма самодопомоги

Huolehdithan myös itsestäsi?

Lapsen tai nuoren oireet voivat tuoda arkeen paljon uutta tietoa, tunteita ja työtä. On tärkeää, että huolehdit myös omasta hyvinvoinnistasi. Se auttaa sinua olemaan myös lapsesi tukena.

Vanhempana jaksamiseen vaikuttavat monet normaaliin elämänkulkuun liittyvät asiat, kuten stressi, suhde toiseen vanhempaan ja yllättävät arjen tasapainoa horjuttavat tapahtumat. On täysin normaalia kokea ajoittaista uupumusta vanhempana. Voit kuitenkin tarvita tukea, jos uupumisentunne pitkittyy. 

Vanhemman oireilu on yleistä

Seuraavalla videolla (3:04) kuulet kokemuksia siitä, millä tavalla oman lapsen sairastuminen voi vaikuttaa vanhempaan ja mikä voi auttaa jaksamaan.

Vanhempi voi reagoida tilanteeseen tavalla, joka on kokemuksena raskas. Joskus tämä voi kuitenkin tuoda mukanaan oivalluksia, joista on apua lapsen tukemisessa.

Videon henkilöt ovat FinFami Uusimaa ry:n kokemusasiantuntijoita. Yhdistys tarjoaa vertaistukea mielenterveysomaisille. 

Miten sinä voit? 

Hyvinvoiva vanhempi on lapsen ja nuoren etu. Kun sinä voit hyvin, vahvistuvat voimavarasi kohdata lapsen tai nuoren oireilua. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapsellesi. 

Pysähdy miettimään, onko arkesi tasapainossa kuluttavien ja voimaa tuovien asioiden välillä. Onko sinulla riittävästi aikaa palautumiselle sekä asioille, joista nautit? Mikä voisi auttaa sinua paremman tasapainon saavuttamisessa? 

Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Seuraavaksi voit tarkastella, ovatko arjen hyvinvoinnin peruspalikkasi tasapainossa. 

Arvioi pystyvyyden kokemuksiasi 

On tärkeää, että koet pystyväsi vaikuttamaan omaan ja perheesi hyvinvointiin. Kun itse uskot itseesi ja toimintaasi, on toiminnallasi enemmän vaikutusta myös muihin. 

Usein kokemus omasta pystyvyydestä vanhempana vaihtelee. Lapsen tai nuoren oireilu voi horjuttaa vanhemman itsetuntoa. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota omiin kykyihin ja onnistumisiin. 

Milloin on syytä huolestua omasta jaksamisesta?  

Esimerkiksi seuraavat oireet voivat kertoa siitä, että voimavarasi ovat vähissä: 

  • mielialojen vaihtelu 
  • ärtymys 
  • unettomuus  
  • itkuisuus 
  • jaksamattomuus 
  • väsymys, joka ei poistu nukkumalla 
  • keskittymis- tai muistivaikeudet 

Mitä tehdä? 

Pysähdy hetkeksi pohtimaan tilannettasi. Mihin oireesi liittyvät? Pyri erottelemaan sinua kuormittavat tekijät. Liittyvätkö ne lapseesi, työhösi, parisuhteeseesi, suhteeseesi lapsen toiseen vanhempaan tai esimerkiksi taloushuoliin?  

Vaikka kuormittuneisuus ei suoraan liittyisikään lapseesi, vaikuttavat huolet siihen, miten jaksat kohdata lapsesi oireilua. 

Oireiden pitkittyessä on hyvä kääntyä esimerkiksi terveysaseman tai sosiaalipalveluiden puoleen. 

Muista

Vanhemman hyvinvointi on perusta lapsen oireiden helpottumiselle. Siksi omasta jaksamisesta ja voimavaroista on tärkeää pitää huolta. 

On tärkeää, että haet varhain apua ja tukea myös itsellesi!