Jiõččhåidd-programm
Mitä mielen hyvinvointi on?
Mielen hyvinvointiin liitetään usein erilaisia käsitteitä, kuten onni, hyvä elämä ja tasapainoinen mieli. Mielenterveys ei kuitenkaan tarkoita, että elämään ei liittyisi ahdistusta, riittämättömyyttä, alakuloisuutta tai jopa mielenterveyden häiriöitä.
Jokainen kohtaa elämässään ylä- ja alamäkiä. Ihmissuhdeongelmilta, rahavaikeuksilta, koulupaineilta, työstressiltä, menetyksiltä ja luopumisilta ei välty kukaan. Nämä asiat voivat horjuttaa mielen hyvinvointia, mutta ne eivät poista sitä.
Miten mielen hyvinvointia voi vahvistaa?
Jokaisella on keho ja mieli, ja kummankin hyvinvoinnista on hyvä huolehtia. Ne eivät myöskään ole toisistaan erillisiä.
Jos yöunet jäävät lyhyiksi tai unohdat syödä päivällä, mistä huomaat sen ensimmäisenä? Todennäköisesti siitä, että ottaa päähän, väsyttää, vihastuttaa, on surullinen olo eikä mikään mene putkeen. Siispä huolehtimalla kehosi tarpeista esimerkiksi liikkumalla, nukkumalla ja syömällä hyvin, huolehdit samalla mielesi hyvinvoinnistasi.
Tärkeä osa mielen hyvinvointia on myös omien tunteiden tunnistaminen, sanoittaminen ja ilmaiseminen.
Mielen hyvinvoinnista voi huolehtia myös käymällä koulua tai tekemällä työtä, koska ne luovat arkeen rytmiä ja rutiinia. Muita mielen hyvinvointia edistäviä arjen asioita käydään läpi seuraavaksi.
Muista
Jokainen kohtaa elämässään ylä- ja alamäkiä. Ihmissuhdeongelmilta, stressiltä ja menetyksiltä ei välty kukaan. Nämä asiat voivat horjuttaa mielen hyvinvointia, mutta ne eivät poista sitä.