Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

Miten ikä vaikuttaa?

Iän myötä aggressionhallintataidot usein kehittyvät.

Lasten aggressio

Kaksivuotias purkaa pahaa oloaan ja kiukkuaan monella tavalla: puremalla, huutamalla, potkimalla, lyömällä, sylkemällä ja raapimalla. Hän toimii vaiston varassa, koska muita taitoja ja tapoja purkaa rankkoja tunteita ei vielä ole kehittynyt.

Aikuisten tehtävänä on lohduttaa, rajoittaa tuhoavaa toimintaa ja opettaa sopivia taitoja purkaa pahaa oloa.

Lapselle voi sanoittaa: ”Vaikka tuntuukin tosi pahalta, noin ei saa tehdä. Sinusta tuntuu nyt tosi pahalta, mutta kohta helpottaa. Sillä aikaa voidaan tehdä jotain [juuri tätä lasta kiinnostavaa], millä saat tunnettasi purettua.”

Myöhemmin kun kaikki ovat rauhoittuneet, voi lapsen kanssa puhua siitä, mikä on väärin ja mikä oikein. Minkään ikäistä ihmistä on turha opettaa silloin, kun tämä on kovan tunnepuuskan vallassa.

Nuorten aggressio

Nuoren on vaikea erottaa vääriä ja oikeita tapoja purkaa aggressiota. Jos kaverit ovat sitä mieltä, että ”turpaan lyöminen” tai jonkin esineen tuhoaminen ovat oikeita tapoja, on vaikea toimia toisin.

Olisi hyvä, että joku aikuinen, kuten vanhempi, opettaja tai terveydenhoitaja, olisi apuna kohtaamassa hankalia tunteita sekä pohtimassa nuoren kanssa järkeviä tapoja purkaa pahaa oloa.

Pikaistuksissa tehdyt väkivallanteot ovat hallitsematonta aggression purkamista. Tilastot kertovat, että suurin osa pahoinpitelyrikoksista tehdään 15–25-vuotiaana.

Murrosiän fyysisen kasvun myötä myös voima kasvaa. Tappelut voivat muuttua rajuiksi, jopa vaaralliseksi väkivallaksi. Tönäisyksi tarkoitettu lyönti saattaakin sisältää niin paljon voimaa, että se aiheuttaa paljon tuhoa.

Kasvaminen tai ammattiapu auttaa

Iän myötä suurimmalle osalle ihmisistä kehittyy ymmärrystä niistä tavoista, joita aggression purkamiseen voi ja kannattaa käyttää. Jotkut oppivat tämän itsenäisesti jo varhain, toiset joutuvat kamppailemaan asian kanssa läpi elämänsä.

Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus oppia toimimaan niin, ettei tunteiden purkamisesta koidu asioita, jotka myöhemmin kaduttavat. Joskus on viisasta hakea ammattiauttajalta apua aggression hallintaan saamiseksi.

Omien aggressionhallintataitojen kehityksen kartoitus

Miksi?

Tämä harjoitus auttaa sinua ymmärtämään, miten aggressionhallintataitosi ovat kehittyneet. Samalla hahmotat, minkälaiset asiat ovat siihen vaikuttaneet.

Nykytilanteen ja menneisyyden ymmärtäminen luo pohjan sille, että käyttäytymismalleja voi tulevaisuudessa muuttaa.

Miten?

Vastaa seuraaviin kysymyksiin joko pohtien tai kirjoittaen:

  • Minkä ikäisenä olet ollut eniten pulassa hankalien tunteiden kanssa?
  • Kuka tai mikä on opettanut sinua selviytymään niistä?
Loading ...