Skip to main content

Jieštipšomohjelm

Mikä pitää puhejännitystä yllä?

Toistojen myötä syntyy negatiivinen kierre, joka ylläpitää puhejännitystä.

Puhejännitys syntyy arjen tilanteissa. Jos ei esimerkiksi pysty vastaamaan opettajan kysymykseen, saattaa alkaa ajatella, ettei pysty puhumaan hänelle lainkaan.

Miten negatiivinen kierre syntyy? 

Aikuiset ja kaverit saattavat huomata, että puhuminen on sinulle vaikeaa. Hankala olosi voi ahdistaa heitä, ja haluavat auttaa. Tällöin he ehkä puhuvat ja toimivat puolestasi. Silloin kaikkien ahdistuneisuus helpottaa. 

Samalla kuitenkin uskomuksesi puhumisen vaarallisuudesta vahvistuu. Mitä useammin tilanteet toistuvat, sitä enemmän luottamuksesi pärjäämiseesi heikkenee. 

Syntyy negatiivinen kierre, joka vahvistaa pelkoasi ja välttämiskäyttäytymistäsi. Se ylläpitää puhumisen vaikeuttasi.

Ahdistus ja puhumisen vaikeus

Muut huomaavat ahdistuksesi

Muut puhuvat puolestasi

Kaikkien olo helpottuu

Puhumisen pelkääminen vahvistuu

Tällainen kierre voi toistua yli 20 000 kertaa vuodessa.  

Negatiivisen kierteen muuttaminen 

Puhejännitys on usein voimakkaimmillaan uusissa tilanteissa sekä silloin, kun läsnä on paljon ihmisiä. Sen vuoksi puhejännitys tulee herkästi esiin, kun aloittaa uudessa ryhmässä esimerkiksi koulussa.  

Koulussa täytyy yleensä puhua lukuisia kertoja päivässä. Jos koet toistuvasti, ettet pysty puhumaan, saatat omaksua puhumattoman roolin. 

Vähitellen myös opettajat ja toiset nuoret oppivat, että sinun on vaikea puhua. Kaikki oppivat toimimaan siten, ettei sinun tarvitse puhua.  

Miten puherohkeutta voi harjoitella? 

Puhejännitys helpottaa, kun puherohkeus kasvaa. Puherohkeutta voi kasvattaa harjoittelemalla. Kun huomaat, että selviät jännittävästä tilanteesta, puherohkeutesi vahvistuu. 

Puherohkeus kasvaa pieni askel kerrallaan. Harjoitteluun tarvitaan sekä rohkeutta että kärsivällisyyttä. 

Harjoittelu saa aikaan positiivisen kierteen

Harjoittelemalla luodaan positiivinen kierre, joka lisää puherohkeutta. Ajan ja harjoittelun myötä on todennäköistä, että puhejännityksesi vähenee. Kun harjoittelet samanlaista tilannetta monta kertaa, huomaat, että se ei enää jännitä. 

Palkitse itsesi harjoittelusta 

Kannattaa iloita aina, kun puhuit, vaikka sinua jännitti. Voit oikein kiittää itseäsi. 

Voit myös miettiä pieniä kivoja asioita palkinnoiksi tilanteista, joissa kasvatit puherohkeutta. Näin harjoittelusta tulee mukavampaa.  

Pyydä apua harjoitteluun 

Vanhemmat, sisarukset, ystävät ja aikuiset ammattilaiset voivat auttaa sinua vahvistamaan puherohkeuttasi. He auttavat selviämään myös päivistä, jolloin puherohkeutta on vaikea löytää.  

Myös lemmikin tai muun eläimen seurassa on usein helpompaa löytää puherohkeutta.

Miten vähentää puhumattomuutta ylläpitäviä tekijöitä?

  • Pyri hyväksymään puhejännityksesi.
  • Pyri viettämään aikaa muiden ihmisten kanssa vapaa-ajalla.
  • Jos et pysty osallistumaan puhuen, mieti, millä muulla tavalla voisit osallistua.
  • Linkkaa Tietoa puhejännityksestä läheiselle -ohje perheenjäsenillesi.
  • Hyödynnä ammattilaisia. Tapaa esimerkiksi puheterapeuttia tai muuta asiantuntijaa, joka on perehtynyt puherohkeuden kasvattamiseen.
  • Muista, että et ole yksin. Lue muiden puhejännitystä kokeneiden tarinoita esimerkiksi Puheeksi ry:n sivuilta tai etsi somesta rohkaisevia esimerkkejä. Voit heti kuunnella nuorten kokemuksia äänitteestä alla.

Mikä on auttanut muita?

Moni kertoo, että ahdistaviin tilanteisiin valmistautuminen, kylmän veden hyödyntäminen itsensä rauhoittamiseen tai oman puhejännityksen hyväksyminen voi lievittää oireita.

– Minulle oli helpottavaa, kun terapeuttini sanoi, ettei minun ole pakko puhua. Olin ennen ajatellut, etten pysty tekemään mitään, jos en puhu, 21-vuotias Eino sanoo.

Äänitteellä (2:44) kolme nuorta kertoo, minkälaisin keinoin he ovat onnistunet lievittämään puhejännitystä. Tarinat perustuvat aitoihin kokemuksiin, jotka ovat toisten henkilöiden lukemia. 

Kuuntele äänite:

Audio file

Katso äänite videona, joka sisältää tekstitykset: