Jieštipšomohjelm
1. Pysähtyminen tunnemyrskyssä
Harjoitus: Hengähdystauko (4:34)
Miksi?
Usein pysähtyminen auttaa. Vaikeassa tilanteessa on usein aluksi hyvä vain pysähtyä ja havainnoida. Se on kuin menisi ukkosta suojaan taloon ja katsoisi ikkunasta, miten omat ajatukset ja tunteet myrskyävät ulkona.
Tässä harjoituksessa harjoittelet havainnoimaan ajatus- ja tunnemyrskyä siten kuin katselisit sitä hieman etäämpää. Tällöin sinun on myös helpompi keskittyä siihen, mitä tarvitset juuri sillä hetkellä.
Miten?
Kuuntele oheista äänitettä ensin säännöllisesti vähintään 2–3 viikon ajan vähintään kerran päivässä valitsemanasi aikana. Tällöin harjoitus tulee sinulle tutuksi ja voit halutessasi myöhemmin soveltaa sitä haluamallasi tavalla.
Tämän jälkeen voit joko jatkaa harjoituksen tekemistä säännöllisesti päivittäin tai siirtyä käyttämään sitä aina tarvittaessa. Säännöllinen harjoittelu saa aikaan kestävämpiä muutoksia.
Harjoitus tehdään istuen tai seisten. Voit tehdä sen esimerkiksi läksyjen tekemisen lomassa, bussissa istuessasi, aamulla herätessäsi tai illalla, kun olet menossa nukkumaan.
Äänite löytyy myös tekstinä.
Milloin?
Harjoitus sopii hetkiin, jolloin kaipaat taukoa tai koet tarvetta pysähtyä. Voit tehdä sitä eri pituisina versioina ja halutessasi myös ilman äänitettä.
Onko tilanteesi sietämätön?
Jos tunteet ovat sietämättömiä ja pelkäät tekeväsi jotain itsellesi vahingollista, käytä seuraavalla sivulla olevaa 2. Kriisitaidot-harjoitusta.