Jieštipšomohjelm
Miten keho reagoi kriisiin?
Millaisia kehon reaktiot ovat?
Kaikilla on omia kehollisia tapoja reagoida stressiin. Kehollisia tuntemuksia voi ilmetä sekä välittömästi stressaavan tilanteen aikana että pitkittyneesti tilanteen jälkeen.
Kehollisia reaktioita ovat muun muassa
- huimaus
- puristava tunne rinnassa tai palan tunne kurkussa
- sydämentykytys
- erilaiset kivut kehossa
- vatsavaivat
- iho-ongelmat
- lihasten jumit tai jännitys
- hikoilu
- voimakas väsymys
Taistele tai pakene -reaktio
Kriisin aikana elimistössä voi käynnistyä reaktio, joka valmistaa taistelemaan tai pakenemaan vaarallisessa tilanteessa. Reaktio voi syntyä, vaikka välitöntä uhkaa ei todellisuudessa olisikaan.
Taistele tai pakene -reaktiossa hermosto aktivoituu ja sen myötä
- pulssi kiihtyy ja hengitys tihenee
- lihaksiin ohjautuu lisää verta
- stressihormoneja vapautuu
Paniikkikohtaus
Voimakas reaktio voi joskus johtaa paniikkikohtaukseen. Sen aikana ahdistus lyhytaikaisesti kasvaa voimakkaaksi. Se ei ole vaarallista, vaikka se saattaakin tuntua epämiellyttävältä.
Lamaantuminen
Joskus stressaavassa tilanteessa syntyy myös fyysisen lamaantumisen kokemus. Tällöin voi esimerkiksi tuntua siltä, että ei pysty tekemään juuri mitään.
Keho voi muistaa tunteet
Vaikea tilanne voi jäädä ikään kuin säilöön kehoon. Keho voi reagoida tilanteissa, jotka muistuttavat vaikeasta tapahtumasta, vaikka mitään uhkaa ei enää olisi.
Pitkittyneet kehon reaktiot
Joskus kehon reaktiot, kuten erilaiset vatsakivut tai lihasjäykkyydet, voivat pitkittyä. Kehon reaktioita voi esiintyä, vaikka kriisitilanteesta on jo kulunut aikaa.
Muista
Kriisitilanne voi herättää kehossa stressiä. Stressi voi tuntua kehossa esimerkiksi palana kurkussa tai lihasten jännittyneisyytenä.
Tämän omahoito-ohjelman harjoituksissa opit lievittämään stressin kehollisia vaikutuksia.