Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut ahminnan omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja ahminnan hallintaan. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. 

Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Muista

Mikäli ahmintasi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua! 

Tarvitsetko lisää tukea?

Jos koet, että tästä omahoito-ohjelmasta ei ollut sinulle riittävästi apua, voit pohtia, mihin asioihin tarvitsisit lisää tukea.

Mikäli ahmintasi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä.

Kärsitkö fyysisistä ongelmista?  

Kärsitkö esimerkiksi kipeistä lonkista tai polvista, sokeritasapainon ongelmista tai korkeasta verenpaineesta? Monilla ahminnat johtavat erilaisiin terveysongelmiin. Pyydä ammattiapua tueksesi jatkoon! Fysioterapeutti osaa auttaa sinua liikkumiseen liittyvien haasteiden kanssa.  

Entä milloin viimeksi olet käynyt terveystarkastuksessa? Hammaslääkärille kannattaa varata aika, jos epäilet, että ahmiminen on voinut vahingoittaa hampaitasi. 

Teitkö harjoituksia, mutta ne eivät auttaneet sinua tai sopineet sinulle? 

Kaikki ovat yksilöitä. Osa kamppailee vaikeampien ongelmien kanssa kuin toiset. 

Omahoito ei välttämättä riitä, jos ongelmasi on vaikea ja pitkäkestoinen. Hakeudu terveyskeskukseen tai työterveyslääkärille.  

Jos asut pääkaupunkiseudulla, voit pyytää lähetettä HUSin syömishäiriöyksikköön. Jos asut muualla, selvitä, voitko saada lähetteen syömishäiriöön erikoistuneeseen yksikköön tai tiimiin.

Onko mielialasi matala?

Mielialaongelmat ovat yleisiä ahmintahäiriöstä kärsivillä. Usein työskentely syömisen hallitsemiseksi onnistuu vasta sitten, kun mieliala on kohonnut ja kyky tarttua asioihin alkanut palautua. 

Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi. Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Mikäli koet, että tarvitset apua esimerkiksi mielialaoireisiisi, voit keskustella lääkärisi kanssa nettiterapian mahdollisuudesta.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa ja pääset tekemään lisää harjoituksia.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.

Tarvitsetko apua painonhallintaan?  

Pyydä ammattiapua painonhallintaan terveyskeskuksesta tai työterveydenhuollosta. Muista kuitenkin kertoa kärsiväsi ahmintahäiriöstä, jotta se osataan ottaa huomioon. Lihavuuden hoitoon on olemassa terveyslaihdutusvalmennus, johon voit pyytää lähetteen lääkäriltä.

Koetko olevasi yksin? 

Moni kamppailee ahmimisen kanssa salaa ja yksin. Puhu muille ongelmastasi. Uskoudu luotettavalle läheisellesi. 

Älä unohda vertaistukiverkostoja. Selvitä esimerkiksi netistä, kokoontuuko paikkakunnallasi vaikkapa OA-ryhmää. Ota yhteyttä Syömishäiriöliittoon, ja ota selvää Syömishäiriöliiton paikallisyhdistysten toiminnasta.

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi! 

Saitko apua ahminnan omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.