Skip to main content

Iešdikšunprográmma

11. Opi kuuntelemisen taitoa

Keskittyminen voi harhailla ikävästi silloinkin, kun haluaisit keskittyä kuuntelemaan. Tilanteet voivat aiheuttaa väärinymmärryksiä ja mielipahaa.

Jos kuunteleminen on vaikeaa, saattaa tärkeää tietoa jäädä saamatta. Luennon tai työpalaverin sisältö voi jäädä epäselväksi tai vanhempainillassa kerrotut asiat mennä ohi. Joskus saattaa vasta jälkikäteen huomata, että ei sisäistänyt asioita, joita kuuli.  

Keskittymisvaikeus voi näkyä muille poissaolevuutena, levottomana liikehdintänä tai tökeröinä keskeytyksinä. Välihuomautukset saatetaan tulkita mielenkiinnon tai arvostuksen puutteena. Tämä voi johtaa väärinkäsityksiin ja mielipahaan.  

Myös keskusteluissa tai luennoilla kannattaa hyödyntää yleisiä keskittymistä tukevia keinoja. Poimi itselle sopivat vinkit alta. 

Muista

Keskittymisen vaikeudet kannattaa tarvittaessa ottaa puheeksi keskustelukumppanin kanssa. 

Harjoitus: Peilaava kuuntelu

Miksi?

Kuuntelua voi harjoitella. Jos kahdenkeskinen keskustelu on vinkeistä huolimatta työlästä, harjoittele peilaavaa kuuntelua. 

Sen avulla opit keskittymään paremmin toisen puheeseen. 

Peilaava kuuntelu

Peilaavalla kuuntelemisella tarkoitetaan toisen puheenvuoron sisällön kertomista omin sanoin. Kuuntelemiseen on helpompi keskittyä, kun tiedät, että joudut tiivistämään kuulemasi. 

Kertaaminen luo toiselle tunteen siitä, että todella kuulit ja myös välität siitä, mitä hän sanoi. Keinoa voi käyttää aikuisten ja lasten kanssa. Se sopii arkeen, opintoihin tai töihin. 

Peilaava kuuntelu saattaa vaatia hieman harjoittelua. Harjoituksen myötä se alkaa kuitenkin tuntua yhä luontevammalta molempien näkökulmasta.

Miten?

Vaiheet 
  1. Kuuntele, mitä sinulle puhutaan. 
  2. Kun tulee sinun vuorosi puhua, toista alkuun, mitä ymmärsit toisen juuri sanoneen sinulle. Poimi pari tärkeintä asiaa toisen puheenvuorosta. Kerro ne omin sanoin. 
  3. Aloita lauseesi esimerkiksi:
    ”Ymmärsinkö oikein, että…”,
    ”Tarkoitatko sitä, että…” tai
    ”Ajattelet siis niin, että…”. 
    Ota vastaan mahdolliset korjaukset. Jatka sen jälkeen keskustelua haluamaasi suuntaan. Valmistaudu pian taas kertomaan toiselle, mitä olet kuullut hänen sanovan. 
Huomioi
  • Kokeile ja harjoittele tekniikkaa aluksi suunnitelmallisesti. Voit aloittaa esimerkiksi perheenjäsenen kanssa siten, että kokeilette kumpikin heijastaa toisen viestejä takaisin sopivissa kohdissa.  
  • Heijastavaa kuuntelua ei ole tarkoitus toteuttaa aina ja kaikkialla. Kun olet sisäistänyt tekniikan, voit hyödyntää sitä silloin kun haluat. Sen voi ottaa käyttöön silloin, kun keskittyminen tuntuu erityisen hankalalta.   
  • Aluksi voi tuntua houkuttelevalta keskeyttää toinen peilaavalla kommentilla, jotta saat asiasi sanotuksi. Malta mielesi. Keskeytykset koetaan herkästi loukkaavina. Odota, kunnes keskusteluun tulee tauko ja vuoronvaihto.  

Esimerkkikeskustelu 1

- Meidän täytyisi pitää kehityskeskustelu lähiaikoina. Nyt on kyllä niin kiireistä. Meidän täytyy samaan aikaan valmistella sekä osavuosikatsaus että toimintasuunnitelma. Kalenteri on kyllä todella täynnä aina tähän aikaan vuodesta. Eikö niin? Mutta tämäkin on tärkeää... Mitä sinä ajattelet?  

- Sanoit, että meidän pitäisi sopia kehityskeskustelu ja että se on tärkeää. Olen samaa mieltä. Minullakin on paljon muuta, mutta laitetaan ihmeessä ajankohta kalenteriin.  

- Ilman muuta. Sopisiko sinulle vaikka…  

Esimerkkikeskustelu 2

- Näin eilen Matin. Hän oli jotenkin surullinen. En saanut kiinni, mikä häntä vaivasi. Ärähteli vain, ja vetäytyi pian omiin oloihinsa. Olen huolissani, enkä tiedä, mitä tehdä. Kuunteletko sinäkään minua? 

- Kuuntelin kyllä. Minun on vaikea istua paikoillaan, siksi näpertelin samalla. Ajattelet siis, että Matilla on joku oikeasti hätänä. Ei ihme, että olet huolissasi. Mietitään yhdessä vaihtoehtoja.  

Vinkkejä kuuntelemiseen

Voitko liikkua? 

  • Voisitko tehdä käsilläsi jotain samalla, kun kuuntelet?
  • Voisitko seistä?
  • Voisiko palaverin hoitaa kävellen? Älä kuitenkaan häiritse muita liikehdinnälläsi tai siitä lähtevällä äänellä.  
  • Joskus on tarpeen kertoa muille, että tekeminen parantaa keskittymistäsi. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos kokouksessa piirtely tulkitaan kiinnostuksen puutteeksi.  

Pohdi olosuhteita 

  • Millainen paikka kokoushuoneessa tai luentosalissa sopii sinulle? Moni keskittyy parhaiten eturivissä. Toiset taas pitävät uloskäynnin läheisyyttä tärkeänä. 
  • Vaikuta valoisuuteen, lämpötilaan ja hälyisyyteen, jos voit. Jos värisevä loisteputki tai vieruskaverin ääntely häiritsee, vaihda paikkaa. 
  • Älä käy tärkeitä keskusteluita kiireisissä siirtymätilanteissa tai ihmisvilinässä. 

Hyödynnä tallenteita  

  • Tiedustele mahdollisuutta saada luennosta tai koulutuksesta tallenne. Sen avulla vaikeita tai ohi menneitä kohtia voi kerrata jälkikäteen.
  • Kysy tärkeiden keskusteluiden alussa, voitko itse esimerkiksi nauhoittaa keskustelun.   

Huomioi sanattomat viestit 

  • Tiedosta, missä katseesi harhailee ja mitä kätesi tekevät. Mitä muut tästä näkevät, ja mitä he siitä kenties päättelevät?  
  • Pidä huomiosi puhujassa tarkkailemalla hänen kehonkieltään, ilmeitään ja äänensävyjään. Mitäköhän hän tuntee ja tahtoo todella sanoa?  

Miten toimia, jos on kovin levoton? 

Jos olemuksesi rauhoittaminen on mahdotonta ja levottomuus vaikea-asteista, harjoittele erityisesti seuraavia asioita. 

Tuo vaikeutesi esiin  

Jos kahdenkeskisessä keskustelussa huomaat keskittymisesi heikkenevän, voit sanoa sen. Jos tilanne sallii, kysy voisiko keskustelun käydä parempana hetkenä. ”Voisimmeko jatkaa rauhallisempana ajankohtana? Haluaisin pystyä keskittymään tähän paremmin kuin nyt pystyn. Sovitaanko heti tapaaminen?” 

Jos keskustelukumppanisi näyttää hämmentyneeltä tai tympääntyneeltä, voit kysyä, kokiko hän käyttäytymisesi ikäväksi. Voit samalla selventää tilannetta sinun näkökulmastasi. ”Loukkasinko sinua? Keskittymisvaikeuteni vuoksi saatan näyttää siltä, ettei juttusi ollut kiinnostava, mutta se ei pidä paikkaansa.” 

Pahoittele tarvittaessa 

Vaikka keskittymisvaikeus ei ole sinun syytäsi, sen aiheuttamia ristiriitatilanteita kannattaa pahoitella. 

Keskustelukumppani voi huojentua kuullessaan, että käyttäytymisesi tilanteessa ei johtunut hänestä tai aiheesta. Tämä voi vaikuttaa oleellisesti kuvaan, jonka annat itsestäsi muille. 

Voit esimerkiksi sanoa: ”Anteeksi. Olin niin innoissani asiasta, että puhuin päällesi” tai ”Minun on vaikea istua rauhassa ja katsoa silmiin. Kerrothan, jos levottomuuteni häiritsee sinua”.  

Anna käsille tekemistä

Joskus motorista levottomuutta voi lievittää myös se, että tekee pientä liikettä käsillään. Se voi olla esimerkiksi piirtämistä paperille tai jonkin pienen esineen pyörittelyä, puristelua tai hypistelyä. Kun aktiivisuuden saa keskitettyä käden liikkeeseen, voi olla helpompi hiljentyä kuuntelemaan.

Luennolle tai kokoukseen kannattaa valita mahdollisimman hiljainen esine, joka ei häiritse muita läsnäolijoita. Keskittymisleluun ei myöskään välttämättä tarvitse käyttää rahaa. Sellaiseksi voi sopia myös esimerkiksi kuminauha tai sinitarramöykky.

Seuraavalla videolla (0:56) keskittymisvaikeuksia kokevat henkilöt kertovat, minkälaiset esineet ovat auttaneet heitä.