Программа самопомощи
4. Sanalliset tehtävät
Sanalliset tehtävät ovat matematiikan soveltamista
Sanalliset tehtävät edellyttävät matematiikan soveltamista eli harjoitellun taidon käytäntöön ottamista. Arkisessa matematiikassa tarvitaan samaa soveltamista kuin sanallisissa matematiikan tehtävissä.
Arjessa lasketaan esimerkiksi, kuinka paljon aikaa kauppareissu saattaisi viedä tai kuinka monta lisätuolia juhlia varten tarvitaan.
Sanallisten tehtävien harjoittelu auttaa ymmärtämään käytännössä, mitä eri laskutoimituksissa tapahtuu. Soveltaminen tuo merkitystä sille, miksi matematiikkaa opetellaan.
Sanallisten tehtävien ratkaiseminen
Sanalliset tehtävät edellyttävät olennaisten lukujen huomaamista ja oikean laskutoimituksen valintaa. Laskutoimituksen valintaan tarvitaan taas matemaattisen kielen hallintaa.
Harjoituksessa alla on ratkaisuopas matematiikan sanallisia kotitehtäviä varten. Samaa voi soveltaa arjen pulmiin, jotka voi ratkaista laskemalla. Esimerkiksi juhlajärjestelyissä on paljon tällaista laskemista.
Sanallista tehtävää ratkaistaessa on hyvä pilkkoa suoritus kolmeen vaiheeseen:
Suunnittelu
- Lue tehtävä
- Mitä siinä kysytään?
- Mitä tietoa on annettu?
Toteutus
- Piirrä kuva
- Mitä laskutoimitusta tarvitaan?
- Ratkaise tehtävä
Arviointi
- Tarkista tehtävä
Seuraavalla videolla (3:17) näet esimerkin siitä, miten voit auttaa lasta ratkaisemaan sanallisia tehtäviä.
Harjoitus: Ratkaisuopas sanallisiin tehtäviin
Miksi?
Tuet lastasi siten, että hän oppii pilkkomaan sanallisen tehtävän eri vaiheisiin. Näin sanallisen tehtävän ratkaiseminen helpottuu.
Miten?
Voitte yhdessä suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen sanallisia laskutehtäviä. Vanhempana voit auttaa etenkin pilkkomisessa, vaiheiden seuraamisessa ja piirtämisessä. Vähitellen lapsi voi itse alkaa harjoitella toimimista pilkotun reseptin mukaan.
Edetkää seuraavien vaiheiden mukaan:
- Lue tehtävä: mitä kysytään?
- Mitä tietoa on annettu?
- Piirrä tilanteesta kuva
- Millä laskutoimituksella kysymys voidaan ratkaista?
- Ratkaise tehtävä
- Tarkista