Программа самопомощи
Mitä riippuvuus on?
Tämä näkökulma auttaa ymmärtämään, miten
- riippuvuus syntyy ja ylläpitää itseään
- miten riippuvuus vaikuttaa käytön lopettamiseen ja toipumiseen.
Miten riippuvuus syntyy?
Päihteillä voidaan tavoitella positiivisia tuntemuksia, kuten nautintoa ja rentoutumista. Niillä voidaan myös lievittää ahdistusta tai muuta vaikeaa tilannetta.
Huumausaineet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin muun muassa vapauttamalla mielihyvähormoni dopamiinia ja aktivoimalla mielihyväjärjestelmää. Päihteet vapauttavat dopamiinia voimakkaammin kuin arkiset mielihyvän lähteet.
Päihteet aiheuttavat muutoksia aivoissa
Käyttö aiheuttaa aivojen häiriötilan, joka ylläpitää riippuvuutta. Fyysisten muutosten lisäksi myös ajattelussa, asenteissa ja mielialoissa tapahtuu muutoksia. Tavallisista asioista on vaikea kokea mielihyvää.
Huumeriippuvuudessa mielihyvän tavoittelun tarve menee jopa tahdon- tai järjenvastaisesti kaiken muun edelle.
Usein tässä vaiheessa käytön haitat alkavat olla suurempia kuin hyödyt. Riippuvuus saa jatkamaan käyttöä siitä huolimatta.
Riippuvuuden ulottuvuudet
Fyysinen riippuvuus
Fyysinen riippuvuus huumeeseen tarkoittaa kehon tottumista huumaavaan aineeseen. Elimistö on mukautunut uudenlaiseen tapaan toimia. Esimerkiksi aivojen välittäjäaineissa on tapahtunut muutoksia.
Sietokyky aineeseen kasvaa. Mielihyvän tunteen saavuttaminen vaatii suurempaa annosta.
Aineen käytön lopettaminen tai vähentäminen aiheuttaa erilaisia vieroitusoireita. Näitä pyritään välttämään käytön avulla.
Psyykkinen riippuvuus
Psyykkinen riippuvuus tarkoittaa voimakasta tarvetta tai tottumusta hakea hyvää oloa tai lievittää pahaa oloa päihteen avulla. Huume tarjoaa pakomahdollisuuden kestämättömästä tilanteesta tai tunnetilasta.
Riippuvainen ei välttämättä osaa hyödyntää muita keinoja vaikeiden tunteiden sietämiseen. Aivokemialliset muutokset hankaloittavat vaihtoehtoisten keinojen käyttöä entisestään.
Sosiaalinen riippuvuus
Sosiaaliset suhteet voivat tukea riippuvuutta. Riippuvuuden edetessä käyttäjä ajautuu usein ryhmiin, jossa huumeiden käyttö on vahvin yhdistävä tekijä. Ryhmässä voi olla päihdemyönteinen kulttuuri, ja toimintaa ohjata päihteet sekä niiden hankinta.
Jos ystäväpiirissä päihteiden käyttö on tavallista, ei lopettaminen ole helppoa. Lopettaminen saattaisi tarkoittaa koko ystäväpiirin menettämistä.
Päihderiippuvuuden tyypillisiä piirteitä
Kieltäminen
Päihdesairauteen liittyy usein sairaudentunnottomuus. Päihteiden käyttäjän voi olla vaikea hakea apua tai myöntää tarvitsevansa sitä.
Lupaukset
Päihderiippuvuudelle on tyypillistä, että päihdesairas toistuvasti lupaa hakeutua hoitoon.
Moni ajattelee voivansa toipua yksin. Useimmissa tapauksissa toipumiseen tarvitaan kuitenkin muiden apua.
Retkahdukset ja hoitoyritykset
Päihdesairauden hoitoon voi tyypillisesti kuulua aaltoliike ja repsahdukset. Mahdolliset useat hoitoyritykset ja retkahdukset ovat läheisille raskaita. Retkahduksen myötä toiveet raitistumisesta romahtavat.
Läheiset joutuvat myös hoidon aikana kamppailemaan toivon ja realismin sekä lupausten ja pettymysten kanssa. Päihdesairas usein kokee itsekin samankaltaisia tuntemuksia.
Läheisen tunteet ja reaktiot
Päihteiden käyttäjän läheiset toivovat, että käyttäjä vähentäisi käyttöä tai lopettaisi päihteiden käytön. Usein yritykset vaikuttaa läheisen käyttämiseen eivät korjaa tilannetta, ainakaan nopeasti.
Omien tunteiden ja reaktioiden käsittely on tärkeää ja auttaa jaksamaan.
Muista
- Riippuvuus syntyy ja ylläpitää itseään moninaisesti. Se sisältää fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ulottuvuuksia.
- Riippuvuuden moniulotteinen muodostuminen voi vaikuttaa siihen, että myös toipuminen on haastavaa.
- Riippuvuus ei rakennu päivässä, joten toipuminenkin voi viedä aikaa. Toipumiseen voi kuulua retkahduksia.
- Päihderiippuvainen saattaa kieltää sairautensa ja välttää avun hakemista.
- Päihdesairaudesta toipuminen on kuitenkin mahdollista.