Skip to main content

Программа самопомощи

1. MISTÄ ON KYSE?

Nuoren huumeiden käyttö aiheuttaa kriisin. Kriisi vaikuttaa nuoren läheisiin ja heidän jaksamiseensa. Huumeiden käytön yleistymisen myötä tämä kriisi koskettaa yhä useampaa.

Jos nuori alkaa kokeilla tai käyttää huumeita, jäävät läheiset usein ilman tukea. Erityisesti vanhemmat kokevat usein yksinäisyyttä. Myös muut läheiset voivat kokea monenlaisia tunteita ja avuttomuutta.  

Nuoren huumeiden käytön seurauksia läheiselle 

Shokki 

Moni läheinen on kuvannut tilannetta shokiksi ja oloa epätodelliseksi. Voi tuntua siltä, kuin olisi joutunut jonkun muun elämään tai näkisi pahaa unta.  

Helpotus  

Joskus asian paljastuminen voi olla helpotus. Läheisellä on voinut olla tunne, että nuori käyttää huumeita, mutta nuori on kiistänyt asian. Tällöin on voinut tuntua siltä, että on liian epäluuloinen ja kuvittelee asioita.   

Tiedon tarve 

Usein läheiset kaipaavat tietoa huumeista ja niiden vaikutuksista. Huumeiden käytön hahmottaminen riippuvuutena ja sairautena voi auttaa jaksamaan. 

Tietoa löytyy paljon. Se voi olla ristiriitaista ja sekoittaa ajatuksia entisestään. Siksi on tärkeää etsiä tietoa luotettavista lähteistä.  

Hämmennys 

Moni läheinen kuvaa hämmennystä arjen keskellä. Arki on voinut nuoren käytöksen takia muuttua. Vähitellen epänormaalista on tullut normaalia. On esimerkiksi tavallista käydä etsimässä nuorta iltaisin tai ratsata hänen huonettaan.  

Voi olla vaikeaa tietää, miten toimia erilaisissa tilanteissa. Voi tuntua siltä, että kaikki vaihtoehdot johtavat huonoon lopputulokseen.  

Oman voinnin unohtuminen 

Läheiset saattavat yrittää kaikkensa auttaakseen nuorta. Tällöin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen voi unohtua.  

On ymmärrettävää, että läheinen voi haluta olla aina saavutettavissa ja tehdä kaikkensa. Läheinen ei kuitenkaan voi toipua nuoren puolesta. 

Yksinäisyys 

Monet läheiset kertovat yksinäisyyden- ja eristäytyneisyydentunteista. Aiheesta on usein vaikea puhua muille. Voi olla vaikeaa kuulla muiden kertomuksia viikonlopusta tai heidän nuortensa kuulumisista. 

Läheisestä voi tuntua, että hänen tulisi selviytyä tilanteessa yksin. Hänellä voi olla tunne, ettei kukaan ymmärrä, vaikka aiheesta puhuisikin. 

Muista

Päihteiden käyttö vaikuttaa aina myös läheisiin. Päihdesairaus aiheuttaa merkittävää stressiä niin päihteiden käyttäjälle kuin läheisille.

  • Läheinen ei aiheuta päihdesairautta.
  • Et ole vastuussa nuoren käyttäytymisestä.
  • Tilanteeseen on tarjolla apua. Asiat voivat mennä parempaan suuntaan.
  • Vaikka nuoren käytös ei heti muuttuisi, voit tehdä omaa jaksamistasi tukevia muutoksia.

Mikä voi auttaa läheistä? 

Puhuminen ja vertaistuki 

Monet kertovat, että kokemusten jakaminen ja puhuminen auttavat. Muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen tai heidän kokemustensa kuuleminen voi helpottaa. 

Vertaistuen kautta voi havaita, että ei ole ainoa. Se voi johtaa yksinäisyyden vähenemiseen. Usein häpeän kokemukset hälvenevät, kun aiheesta pääsee puhumaan.  

Toivo ja ymmärrys 

Läheiset kertovat, että toivo auttaa jaksamaan pelon ja huolen keskellä. 

Ymmärrys riippuvuuden ja päihdesairauden muodostumisesta on ollut monelle läheiselle tärkeää.  

Läheinen ei aiheuta päihdesairautta. Kuka tahansa voi sairastua. Ymmärrys päihdesairauden luonteesta myös auttaa ymmärtämään sitä, miksi riippuvuudesta on vaikeaa toipua, vaikka sitä haluaisikin.