Omahoito-ohjelma
4. Tärkeysjärjestyksen selvittäminen
Työsi on ehkä muuttunut sellaiseksi, ettet enää tunne voivasi tehdä sitä riittävän hyvin. Saatat kipuilla asiakkaiden tarpeiden ja työpaikan tulospaineiden välillä. Jotkut kokevat ilmapiirin muuttuneen muulla tavoin painostavaksi.
Samaan aikaan elämässä saattaa tapahtua muutoksia, jotka vaativat oman huomionsa. Sairastunut perheenjäsen tai kotoa muuttava lapsi voi kaivata tukeasi.
Tiedätkö, kuka olet ja mitä haluat?
Saatat huomata, että olet unohtanut itsesi niin perusteellisesti, ettet enää edes tiedä, mitä kaipaat tai mistä pidät.
Voi myös olla, että huomaat, ettet ole koskaan miettinyt omia mieltymyksiäsi, vaan olet aina yrittänyt vastata muilta ihmisiltä ja yhteiskunnasta tuleviin vaatimuksiin.
Arvojen pohtimista ei voi ohittaa
Toipumisen kannalta on välttämätöntä
- arvioida omaa elämäänsä
- tarkastella asioiden tärkeysjärjestystä.
Yleensä yksi tämän arvioinnin tuloksista on se, että oma terveys ja hyvinvointi nousevat listalla ylemmäs.
Voit tutkia oman elämäsi tärkeysjärjestyksiä seuraavien tehtävien avulla.
Harjoitukset arvojen pohdinnan avuksi
Harjoitus: Arvot ja ajankäyttö
Miksi?
Tässä harjoituksessa voit selvittää, miten hyvin ajankäyttösi on sopusoinnussa sen kanssa, mitä pidät tärkeänä ja arvostat.
Saat käsityksen siitä, käytätkö tarpeeksi aikaa itsellesi tärkeisiin asioihin.
Miten?
Listaa tärkeysjärjestykseen asiat, jotka koet elämässäsi kaikkein kallisarvoisimmiksi. Muodosta järjestys siten, että tärkein tulee ensimmäiseksi.
Katso sen jälkeen kalenteristasi edellistä viikkoasi, ja laske, kuinka suuren osan valveillaoloajastasi käytit kuhunkin listasi kolmesta tärkeimmästä asiasta. Arvioi määrää prosentteina. Pohdi sen jälkeen, mihin loput valveillaoloajastasi kului. Miltä näyttää?
Harjoitus: Sadan kohdan lista
Miksi?
Sadan kohdan listalla lähestytään elämäntoiveita ehkä hiukan yllättävää tietä. Listan tekeminen kuitenkin antaa sinulle tuoreen näkökulman siihen, mitä jatkossa haluat elämääsi. Tee tehtävä loppuun asti.
Hahmotat selkeämmin, mille elämän osa-alueelle haluaisit muutosta
Miten?
Jatka sata kertaa lausetta: “En halua enää...” alla oleviin ruutuihin, puhelimeen, paperille tai liitteenä olevaan pdf:ään.
---
Kirjoita kaikki sata lausetta yhteen menoon. Lauseiden ei tarvitse olla kokonaisia. Toistosta ei tarvitse välittää. Tärkeintä on, että jatkat kirjoittamista, kunnes kaikki sata kohtaa on täytetty.
Välillä sinusta voi tuntua, ettet enää keksi mitään, mutta se ei pidä paikkaansa. Sata kohtaa löytyy varmasti, kunhan vain jatkat kirjoittamista.
Tehtävän tähän vaiheeseen kuluu aikaa noin 20–25 minuuttia.
Esimerkki
En halua enää…
1. …huolehtia perheen raha-asioista yksin
2. …vaihtaa autoon talvirenkaita
3. …kuunnella moitteita
4. …olla kunnollinen
Pohdi nyt listaasi tarkemmin. Yleensä siinä hahmottuu kolme hieman toisistaan erottuvaa osaa.
- Ensimmäinen kolmannes on usein ainakin omissa silmissäsi varsin ennalta-arvattava. Ei ihme, sillä siihen tulee kirjatuksi se, mitä mielessäsi liikkuu päällimmäisenä.
- Toisen kolmanneksen myötä teemat alkavat tulla yhä selkeämmin näkyviin.
- Teemojen kirkastuminen jatkuu myös viimeisessä kolmanneksessa.
Viimeisessä kolmanneksessa tuttujen teemojen joukossa saattaa olla aivan yllättäviä asioita. Kun kirjoitat tarpeeksi pitkään, saatat tulla laukoneeksi sellaisia totuuksia, joista et itsekään ollut tietoinen.
Älä kuitenkaan säikähdä, että sinun pitäisi suoraa päätä muuttaa elämäsi näiden tietoisuuden kynnyksen alta livahtaneiden ajatusten takia.
Talleta ne, kuten esille tulleet ilmeisemmätkin teemat. Kopioi teksti muistiin tai ota laatikoista kuvakaappaukset. Hyödynnä ne informaationa ja jatkokäsittelyyn menevänä aineistona.
Mitä haluan?
Pysähdy vielä hetkeksi katsomaan kirjoittamaasi. Mitä se kertoo sinulle siitä, mitä elämässäsi haluat? Kirjaa tämä ylös muutamalla lauseella.
Pysähdy hetkeksi tutkimaan listaasi. Mitä ajatuksia sinulle nousee siitä?
Muista
Oman elämän arviointi ja asioiden tärkeysjärjestyksen tarkistaminen on toipumisen kannalta välttämätöntä.