Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten vuorovaikutustaitoja opitaan?

Lapsuuden vuorovaikutussuhteilla on keskeinen merkitys lapsen sosiaaliselle kehitykselle. Lapsi harjoittelee tärkeitä vuorovaikutustaitoja ensin vanhemman ja myöhemmin kavereiden kanssa.

Hyvä vuorovaikutussuhde vanhemman ja lapsen välillä vahvistaa lapsen kykyä muodostaa luottamuksellisia kaverisuhteita.

Vanhemman ja lapsen vuorovaikutus

Vuorovaikutustaidot alkavat kehittyä syntymästä lähtien. Jo vauva osallistuu sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja hakee vuorovaikutusta vanhemman kanssa.

Myös vastavuoroisuuden harjoittelu alkaa varhain. Vauva tekee vuorovaikutusaloitteita ja vastaa vanhemman aloitteisiin esimerkiksi katseella, ilmeillä, ääntelyllä ja liikehtimällä.

Miksi lapsen ja vanhemman suhde on tärkeä?

Varhaiset vuorovaikutussuhteet ovat keskeisiä sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Kokemukset yhdessäolosta vanhemman kanssa antavat mallin siitä, miten toisten kanssa ollaan.

Vanhemman tehtävä on luoda turvallinen ilmapiiri ja hyviä vuorovaikutushetkiä. Vanhemman on tärkeää tehdä vuorovaikutusaloitteita ja vastata lapsen aloitteisiin.

Molemminpuolisista aloitteista syntyy vastavuoroista vuorovaikutusta. Se viestii lapselle, että yhdessäolo on tärkeää ja lapsen kanssa on mukava olla.

Vanhemman ja lapsen vuorovaikutus luo pohjan kaveritaidoille

Turvalliset ja myönteiset kokemukset vanhemman ja lapsen yhdessäolossa auttavat lasta kehittämään kaverisuhdetaitojaan. Ne auttavat lasta muodostamaan kaverisuhteita, kokemaan läheisyyden tunteita ja luottamaan kavereihin.

Vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot kaverisuhteissa

Kaikilla lapsilla on joskus vaikeuksia tulla toimeen toisten lasten kanssa. Lapsen kykyä toimia erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa voi vahvistaa harjoittelemalla vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot auttavat lasta tutustumaan muihin lapsiin, liittymään mukaan tekemisiin, luomaan kaverisuhteita ja toimimaan ryhmässä.

Taidot kehittyvät kavereiden kanssa toimiessa. Niitä voi myös opetella ja harjoitella yhdessä vanhemman kanssa.

Miten tukea vuorovaikutuksen perustaitoja?

Pienen lapsen kanssa voi opetella sosiaalisen kanssakäymisen perustaitoja, kuten 

  • aloitteen tekemistä
  • toisen kuuntelemista 
  • jakamista 
  • vuorottelua

Miten tukea yhteistyötaitoja?

Kun lapsi oppii perustaitoja, voi hänen kanssaan harjoitella yhteistyötaitoja ja ryhmässä toimimista, kuten 

  • toisten huomioimista ja kannustamista
  • joustamista 
  • neuvottelutaitoja
  • ristiriitojen sovittelua

Vastavuoroisuus kaverisuhteissa

Vastavuoroisuus on yksi kaverisuhteiden luomisen ja ylläpitämisen perusteista. Vuorovaikutustilanteet ovat aina kaksisuuntaisia.

Kyky toimia vastavuoroisesti muiden lasten kanssa luo perustan tasa-arvoisille kaverisuhteille. Kaveruus edellyttää ylläpitoa molemmilta osapuolilta. Kukaan ei voi ylläpitää kaveruutta yksin.

Muista

Vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutussuhde luo pohjan vuorovaikutustaitojen kehittymiselle. 

Lapsen kanssa voi harjoitella sosiaalisen kanssakäymisen perustaitoja ja yhteistyötaitoja kaverisuhteiden tukemiseksi. Kaveritaitojen kannalta vastavuoroisuus on keskeistä.