Nuorten mielenterveysongelmien hoito
Millaista hoito on?
Nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan ensisijaisesti ei-lääkkeellisin menetelmin. Tällaista psykososiaalista hoitoa voi olla esimerkiksi keskusteluapu tai perheen ohjaus. Hoito voi olla yksilö-, perhe- tai ryhmähoitoa.
Missä nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan?
Monista nuorten psykiatrisista häiriöistä on sekä lievempiä että vakavampia muotoja.
Lieviä ja keskivaikeita häiriöitä tuetaan ja hoidetaan perustason palveluissa. Näitä ovat esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä terveyskeskukset, perheneuvolat ja nuorisoasemat.
Nuorten vaikeimpia mielenterveyden häiriöitä hoidetaan erikoissairaanhoidossa.
Miten nuoren hoito etenee?
Koska oireet voivat ilmetä eri tavoin eri ympäristöissä, aluksi nuoren ja perheen tilanne kartoitetaan ja arvioidaan.
Nuorelta itseltään kysytään oireista ja hänen toiveistaan hoidon suhteen. Joskus nuorelle voi olla vaikeaa kertoa ajatuksistaan ja tunteistaan.
Nuorta ja vanhempia voidaan tavata arviointivaiheessa sekä yhdessä että erikseen. Arviointiin voi kuulua eri ammattilaisten tapaamisia ja tutkimuksia. Arvion perusteella luodaan yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Nuoren mielenterveyden ongelmien hoidossa käytettävät hoitomuodot valitaan nuoren ja perheen tilanteen perusteella. Hoidossa on tärkeää yhteistyö vanhempien, koulun ja tarvittaessa sosiaalihuollon kanssa.
Muista
Vanhempien aktiivinen osallistuminen nuoren hoitoon on tärkeää. Hoito sisältää usein yhteistyötä myös muun nuoren muun lähiympäristön, kuten koulun, kanssa.
Hoidossa etsitään yhdessä lisää ymmärrystä ja keinoja nuoren kehityksen ja kasvun tukemiseksi sekä ongelmien helpottamiseksi.
Hoito voidaan toteuttaa ammattilaisen luona vastaanotolla, kotona tai koulussa. Hoito voi olla harvemmin tapahtuvaa tai hyvin tiivistä työskentelyä.
Hoitomuotoja
Perhetapaamiset
Nuorten mielenterveyden hoitoon voi kuulua perheenjäsenten yhteisiä hoitokäyntejä. Tapaamisiin voivat osallistua pelkät vanhemmat, vanhemmat yhdessä nuoren kanssa tai koko perhe.
Päätös osallistuvista tehdään ongelmasta, tilanteesta ja hoitomuodosta riippuen.
Verkostotyö
Verkostotyö tarkoittaa yhteistyötä sellaisten ammattihenkilöiden välillä, jotka ovat tavalla tai toisella mukana nuoren asioissa. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi koulu, lastensuojelu tai nuoren tukihenkilö.
Verkostotyön avulla voidaan jakaa tietoa ja yhteisiä hyviä toimintatapoja kaikkien nuoren elämään osallistuvien kanssa.
Yksilötapaamiset
Yksilötapaamisilla käsitellään nuoren asioita kahden kesken nuoren kanssa. Se voi tapahtua keskustelun tai jonkin toiminnan avulla. Yksilötapaamisilla keskitytään niihin ongelmiin, jotka haastavat nuoren kasvua ja kehitystä.
Nuoren ja ammattilaisen välinen luottamus sekä hyvä vuorovaikutussuhde lisäävät hoidosta hyötymistä.
Yksilötapaamiset voivat sisältää esimerkiksi:
- keskustelua
- käytännön harjoittelua oireiden hallitsemiseksi
- toiminnallista kuntoutusta, kuten toimintaterapiaa, psykofyysistä fysioterapiaa tai taideterapeuttista työskentelyä
Ryhmähoidot
Nuorten mielenterveysongelmia voidaan hoitaa myös ryhmässä.
Ryhmähoito kohdennetaan johonkin tiettyyn ongelmaan, kuten ahdistus- tai mielialaoireisiin. Ongelman kanssa pärjäämistä harjoitellaan yhdessä samanlaisia haasteita kokevien kanssa.
Ryhmähoitoon voi kuulua se, että nuorille ja heidän vanhemmilleen on rinnakkaiset ryhmät. Kummassakin käsitellään samaa teemaa ryhmälle sopivalla tavalla.
Vaikeampien mielenterveyden häiriöiden hoito
Vakavia mielenterveyden häiriöitä, joihin liittyy vaikeita oireita ja toimintakyvyn laskua, hoidetaan erikoissairaanhoidossa. Nuorten vakavia mielenterveyden häiriöitä ovat esimerkiksi psykoosit, syömishäiriöt ja itsetuhoinen käyttäytyminen.
Nuorisopsykiatria vastaa noin 13–17-vuotiaiden nuorten erikoissairaanhoidosta. Nuorisopsykiatriseen hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä.
Osastohoito
Nuorisopsykiatrisilla osastoilla hoidetaan nuoria, jotka tarvitsevat kiireellistä ja tiivistä psykiatrista hoitoa tai tutkimusta.
Osastohoitoon ohjataan silloin, kun hoito edellyttää ympärivuorokautista valvontaa ja hoitoa. Tällöin on kyse esimerkiksi nopeasta oireiden pahenemisesta, vakavasta mielenterveyden häiriöstä tai siitä että nuori on vaaraksi itselleen tai muille.
Osastohoito on perhekeskeistä, ja vanhemmat osallistuvat aktiivisesti hoitoon. Nuoret yöpyvät joko kotona tai osastolla. Kun nuori on osastohoidossa, hän voi käydä omaa kouluaan tai sairaalakoulua.
Lääkehoito
Joissakin häiriöissä ja tilanteissa voidaan käyttää lääkehoitoa muun hoidon lisäksi. Lääkäri arvioi lääkehoidon tarpeen yksilöllisesti.
Nuorten psykiatriset lääkehoidot aloitetaan pääsääntöisesti erikoissairaanhoidossa tai erikoislääkärin toimesta.
Entä jos nuori ei anna vanhemman osallistua hoitoon?
Nuori saattaa vastustaa vanhempien mukaan ottamista hoitoon. Taustalla saattaa olla pelkoa, häpeää tai syyllisyyttä. Nuori saattaa myös olla eri mieltä vanhemman kanssa hoitotoimenpiteistä.
Nuoren voi olla helpompi hyväksyä vanhemman mukanaolo, kun hän tietää, että
- vanhempi ei suutu tai järkyty kuullessaan nuoren voinnista
- on etukäteen sovittu, mitä asioita vanhemmalle kerrotaan
- nuorella on mahdollisuus kertoa asioistaan ammattilaiselle myös kahden kesken
- vanhempi haluaa tukea ja auttaa, eikä se kuormita vanhempaa liiaksi
- vanhempi ei kerro nuoren asioita muille ilman lupaa
- vanhempi haluaa kuulla nuoren asioista ja käyttää niihin aikaa
Hoitava ammattilainen arvioi, onko alaikäinen nuori valmis päättämään hoidostaan. Tavoitteena on miettiä, mikä on nuoren etu.
Pääperiaatteet ovat, että
- vanhemman tulee olla tietoinen nuoren hoidosta
- vanhemman osallistuminen hoitoon on yleensä tarpeellista
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa perheesi hyvinvointia silloin, kun sinulla on huoli lapsesi oireista tai omasta voinnistasi. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.