Mikä on hankinnainen keskittymisvaikeus?
Kuormittava elämä ja puutteellinen palautuminen voivat johtaa siihen, että keskittymisestä tulee yhä vaikeampaa. Pitkään jatkuessaan tilanne voi johtaa hankinnaiseen keskittymisvaikeuteen. Siitä käytetään lyhennettä ADT eli Attention Deficit Trait.
ADT ei ole lääketieteellinen diagnoosi. Se on tila, joka syntyy, kun arjessa on ollut pitkään kuormitusta ja puutteellista palautumista.
Miten ADT näkyy?
ADT:n oireet muistuttavat aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:n oireita. Niitä ovat levottomuus, poukkoilu asiasta toiseen ja kyvyttömyys pitkäjännitteiseen työskentelyyn.
Ylikuormitetut aivot ovat tottuneet nopeisiin siirtymiin. Syventymisestä ja rauhoittumisesta tulee vaikeaa. Tästä voi seurata stressiä, ylivirittyneisyyttä, tehtävien kasautumista ja univaikeuksia.
Miten ADT:sta pääsee eroon?
Aivojen palautuminen vie aikaa ja edellyttää omien toimintatapojen muuttamista. ADT:sta eroon pääseminen vaatii, että aivoille opetetaan rauhoittumista ja keskittymistä.
Mikä auttaa aivoja palautumaan?
Aivot tarvitsevat joutilasta aikaa, jolloin mieli saa rauhassa vaellella ja aivot palautua. Voit auttaa aivojasi palautumaan esimerkiksi näillä keinoilla:
Vältä multitaskaamista
Yhteen asiaan keskittyminen voi tuntua pitkäveteiseltä tai tehottomalta. Olet ehkä tottunut kuuntelemaan äänikirjaa lenkillä ja lukemaan uutisia vessassa. Jos toinen asioista ei vaadi keskittymistä, voi tämä olla mielekästä.
Kun teet useampaa asiaa samanaikaisesti, tarkkaavuus vaihtelee nopeasti eri asioiden välillä. Vaikka tuntisit itsesi tehokkaaksi, siirtymiin hukkuu aikaa ja energiaa. Jatkuva uuteen virittyminen myös kuormittaa aivoja.
Keskity oleelliseen
- Tiedosta tekemisesi. Näin tunnistat tilanteet, joissa tarkkaavuutesi on herpaantunut. Kysy silloin tällöin itseltäsi: ”Mitä teen ja miksi?”
- Puhu itsellesi ääneen: “Nyt aion tiskata astiat. Menen keittiöön, ja lasken tiskiveden.”
- Palauta huomio oleelliseen. Jos olet päättänyt lukea, palaa tekstiin rauhallisesti aina, kun huomaat harhautuneesi.
- Lopeta asiat hallitusti, ja aikatauluta keskeneräiset tehtävät uudelleen.
- Vältä jatkuvaa itsesi keskeyttämistä esimerkiksi puhelinta vilkuilemalla.
- Jos keskittyminen ei vain onnistu, päätä tietoisesti tehdä jotakin muuta.
Panosta säännölliseen elämänrytmiin
Ei ole tarpeen aloittaa uutta liikuntaharrastusta tai alkaa noudattaa tiukasti jotain tiettyä ruokavaliota tai unirytmiä. On kuitenkin hyvä huolehtia, että lepoa, terveellistä ruokaa ja liikettä on riittävästi. Päihteiden käyttö ei ole suositeltavaa.
Kaiken ei tarvitse olla täydellistä koko ajan. Riittää, että suurimman osan ajasta noudattaa keskittymistä tukevaa elämäntapaa.
Muista
- Keskittymisvaikeudet ovat hyvin yleisiä. Taustalla ei aina ole sairautta tai oireyhtymää.
- Hyvän keskittymisen lähtökohta on hyvä kehon ja mielen tasapaino.
- Jos keskittymisvaikeutesi ovat hankalia ja pitkäkestoisia, on tilanteesta hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Ole tällöin yhteydessä esimerkiksi terveyskeskukseen tai koulun terveydenhoitajaan.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.