Siirry pääsisältöön

Sosiaalinen media ja mielenterveys

Miten sosiaalinen media vaikuttaa mieleen? Aiheuttaako some ahdistusta tai masennusta? Haittaako some keskittymiskykyä? Onko somesta hyötyä mielenterveydelle?

Sosiaalisessa mediassa on hyviä puolia. Se auttaa löytämään samanhenkisiä ihmisiä. Se myös auttaa pitämään yhteyttä kavereihin. Some on monille kiinteä osa elämää. Joillekin se on myös tulonlähde.  

Haittapuoliakin on. Some vie helposti paljon aikaa. Voi olla vaikeaa olla tarkastamatta puhelinta kymmeniä kertoja päivän aikana. Monet tarkastavat somen aina tylsistyessään ja useita kertoja muulloinkin. Voi olla vaikeaa olla erossa puhelimesta ja keskittyä ympärillä oleviin ihmisiin ja asioihin. 

Aiheuttaako some mielenterveyden ongelmia? 

Sosiaalinen media on melko uusi ilmiö. Siksi sen vaikutuksia mielen hyvinvointiin ei tunneta vielä hyvin. Somen runsaalla käytöllä on kuitenkin yhteys mielenterveyden ongelmiin. 

Mitä pidempään päivittäin viettää aikaa somessa, sitä todennäköisemmin kärsii ahdistuksesta tai masennuksesta. Somen yhteys mielenterveysoireisiin näyttäisi olevan kaksisuuntainen: 

  • Some lisää ja pahentaa mielenterveysoireita. 
  • Ahdistusoireista ja alakuloisuudesta kärsivät käyttävät somea enemmän kuin muut nuoret. 

Muista

Somella voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia elämään. On hyvä havainnoida, miten some vaikuttaa juuri sinuun. Pohdi, miten käytät somea ja miten se vaikuttaa vointiisi.

Miten some voi aiheuttaa ongelmia? 

On mahdollista, että some lisää mielenterveyden vaikeuksia siksi, että se haittaa unta ja lisää paikallaan oloa. Riittävä uni ja liikkuminen ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille. 

Some lisää myös itsen vertaamista muihin. Ihmiset jakavat somessa elämästään usein vain pienen osan ja senkin kiillotetussa muodossa. Tämä aiheuttaa helposti vertailua, joka voi tuottaa alemmuudentunteita. 

Mistä tiedän, haittaako some hyvinvointiani? 

Paras mittari on oma olosi. 

Voit pohtia seuraavia asioita. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana olet... 

  • käyttänyt paljon aikaa ajatellen somea tai suunnitellut käyttäväsi somea? 
  • tuntenut voimakasta tarvetta käyttää somea entistä enemmän? 
  • käyttänyt somea unohtaaksesi henkilökohtaisia ongelmiasi? 
  • yrittänyt vähentää somen käyttöä siinä onnistumatta? 
  • kokenut rauhattomuutta tai ahdistusta, jos sinua on estetty käyttämästä somea? 
  • käyttänyt somea niin paljon, että sillä on ollut kielteinen vaikutus koulunkäyntiisi, opiskeluusi tai töihisi? 

Jos vastauksesi herättivät sinussa huolta, on hyvä pohtia somen käyttöä yhdessä vaikka vanhemman tai muun aikuisen kanssa. He voivat tukea sinua ja kavereitasi hallitsemaan somen käyttöä.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Sinua saattaa kiinnostaa myös