Siirry pääsisältöön

Mies, epäröitkö hakea apua?

Mies, vituttaako, ahdistaako tai masentaako? Vaivaako epämääräinen alakulo, ärtyneisyys tai paha olo, jota on vaikea karistaa tai pukea sanoiksi? Apua on saatavissa.

Epämääräinen paha olo voi olla merkki psyykkisestä kuormittuneisuudesta tai käsittelemättä jääneistä asioista. Oireiden taustasyiden selvittäminen on tärkeää. Selvittämiseen voi tarvita läheisen tai ammattilaisen apua.

Miesten voi olla vaikea hakea apua mieheyteen liittyvien odotusten takia.

Seuraavien kysymysten avulla voit pohtia, estävätkö odotukset sinua hakemasta tarvittaessa apua.

Koetko painetta selviytyä haasteistasi yksin?

Mieheyteen liitetään usein ajatus siitä, että miehen tulee olla vahva ja pystyä ratkaisemaan ongelmansa yksin.

Ajatus yksinpärjäämisestä ei itsessään ole haitallinen. Se voi kuitenkin estää hakemasta ja saamasta tarvittavaa tukea. Kun avun hakeminen viivästyy, saattavat ongelmat kriisiytyä. Sen seurauksena ongelmiin tarvitaan vahvempaa tukea.

Vähätteletkö ongelmiasi tai avun tarvettasi?

Oman avun tarpeen myöntäminen voi olla vaikeaa. Avun tarvitsemista saattaa pitää heikkona tai kiellettynä.

Miehet usein pitävät omaa avuntarvettaan toisten tarvetta vähäisempänä tai vähemmän oikeutettuna. Toisaalta voi olla vaikeaa tunnistaa, että tarvitsee apua.

Vähättely voi myös olla keino suojata itseä pettymykseltä tai torjutuksi tulemiselta. Jos näin käy, voi ajatella, etteivät ongelmat nyt niin vakavia olleet.

Hävettääkö avun hakeminen?

Avun hakeminen saatetaan kokea myös häpeälliseksi tai epämiehekkääksi. Kaikki, myös miehet, tarvitsevat apua jossain vaiheessa elämäänsä.

Avun tarpeen tunnistaminen ja avun hakeminen ovat merkkejä terveestä omanarvontunnosta sekä kyvystä havainnoida omassa hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia.

Miten haitallisista näkemyksistä voi päästä eroon?

Myös miehet tarvitsevat apua ja ovat yhtä lailla sen arvoisia kuin muutkin. Avun hakemisen kynnystä voi madaltaa ymmärrys siitä, ettei ole paineiden ja haasteiden kanssa yksin.

Opettelemalla kyseenalaistamaan näitä haitallisia näkemyksiä, on mahdollista hiljalleen vähentää niiden vaikutusta omaan hyvinvointiin ja avun hakemiseen.

Seuraavat väittämät voivat auttaa kyseenalaistamaan haitallisia näkemyksiä. Sitaatit ovat lainauksia Nyyti ry:n MiehenTila-hankkeen vertaisryhmiin osallistuneiden miesten keskusteluista.

Mitä hyötyä avun hakemisesta on?

”Oon sitä mieltä että kannattaa avautua enemmän, koska tilanne ei koskaan helpota, jos siitä ei puhu. Kukaan ei tiedä sun tunteista, jos et kerro niistä, koska kukaan ei voi lukee sun ajatuksia. Päinvastoin sit toiset joutuu tulkitsee sun tunteita sun kasvoilta tai toiminnasta. Se voi mennä tosi pahasti pieleen.”

Asioista puhuminen tuo tunteet ja ajatukset yhteisen työstämisen piiriin, mikä useimmissa tilanteissa on merkittävä apu. Puhuminen auttaa jäsentämään omaa tilannetta, tunteita ja ajatuksia sekä tarjoaa uusia näkökulmia käsiteltävään asiaan.

Kun asiat sanoo ääneen, ei ole enää yksin niiden kanssa. Ne tulevat jaetuiksi ja yhdessä kannetuiksi.

”Miesten mielenterveydestä pitäs puhuu enemmän. Sellainen yleinen mainostaminen tai puhe vähentäisi häpeää. Kun se on edellee hirvee tabu, että miehillä on mielenterveyden ongelmia. Mitä enemmän siitä puhutaan, sen yleisempää ja hyväksyttävämpää siitä tulee.”

Mistä saan apua?

Miten Mielenterveystalo voi auttaa?

Oirekyselyn avulla voit arvioida, kuinka vakavia oireesi ovat. Voit täyttää oirekyselyn riippumatta siitä, onko sinulla mielenterveyden häiriön diagnoosia vai ei.

Kyselyn tuloksista saat myös vinkkejä siitä, mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Sinua ei voida tunnistaa vastaustesi perusteella.

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Alla on linkkejä omahoito-ohjelmiin yleisimpiin ongelmiin.

Milloin ja mistä apua?

Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse tietää itse, mistä oireesi johtuvat.

Ammattilaisen apu

Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki ei riitä. Ammattilainen kuuntelee ja tukee. Yleensä pyritään myös löytämään yhdessä uusia näkökulmia ja keinoja hankalan tilanteen käsittelyyn.

Apua voi hakea esimerkiksi 

  • terveyskeskuksesta
  • koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta
  • työterveyshuollosta

Palveluja miehille

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä järjestö. Nyyti tarjoaa miesopiskelijoille MiehenTila -vertaisryhmätoimintaa. Lisäksi miehet ovat tervetulleita Nyytin yksilöllisiin Tukikeskusteluihin, "Opiskelijoiden olkkari" Discord-yhteisöön, ryhmächatteihin ja muuhun vertaistuelliseen ryhmätoimintaan.

Miessakit ry

Miessakit ry huolehtii miesten henkisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Miessakit ry tarjoaa monimuotoista matalan kynnyksen vertaistoimintaa sekä ammatillisia tuki- ja kriisipalveluja. Yhdistyksen kaikki toimijat ovat miehiä.

Poikien puhelin

Poikien Puhelin on kaikille alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja chat-palvelu. Poikien Puhelin auttaa kun kaipaat kuuntelevaa korvaa tai juttuseuraa arjen pohdinnoissa ja tilanteissa.

Palvelu tarjoaa tietoa ja tukea silloin kun haluaa jutella luotettavan aikuisen kanssa ja tulla kohdatuksi sellaisena kuin on.

Puhelinpalvelu on avoinna ma-to klo 13–18 ja perjantaisin 13–16. Chat palvelee ma-to klo 15–18 ja pe klo 13–16.

Poikien talot

Poikien Talot tarjoavat 10–29-vuotiaille pojille, miehille ja poikana olemista pohtiville nuorille heidän omat tarpeensa ja lähtökohtansa huomioivaa ryhmä- ja yksilötukea sekä yhteisötoimintaa.

Poikien Talojen toiminnasta voivat hyötyä nuoret, jotka kaipaavat positiivista peilauspintaa omaan kasvuun, uusia ystäviä, tukea elämän haasteisiin sekä mielekästä tekemistä turvallisessa ympäristössä.

Poikien Taloja löytyy seuraavista kaupungeista:

Milava-hanke

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa isien hyvinvointia, osallisuutta ja aktiivista toimijuutta sekä edistää vanhempien välistä tasavertaisuutta, perheiden yksilölliset tarpeet ja tilanteet huomioiden.

Hankkeessa tarjotaan vertaistukea ja valmennusta isille. Hankkeen toiminta-alueena on koko Pohjois-Suomi ja verkkoympäristöt.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös