Siirry pääsisältöön

Aivojen magneettistimulaatio

Aivojen magneettistimulaatiossa annetaan aivosolujen toimintaan vaikuttavia magneetti-impulsseja pään alueelle. Yleisimmin sitä käytetään masennuksen hoidossa.

Mikä se on?

Aivojen magneettistimulaatiohoitoa kutsutaan myös transkraniaaliseksi magneettistimulaatioksi eli TMS-hoidoksi. Tällä hetkellä sitä käytetään eniten masennuksen hoitoon, mutta uusia käyttömahdollisuuksia tutkitaan.

Kuinka usein ja kauanko sitä saa?

Hoitokertoja on tavallisesti ainakin 10–20 ja joskus enemmänkin. Yhtä hoitokäyntiä varten kannattaa varata 45–60 minuuttia. Hoidoissa käydään useamman kerran viikossa.

Miten se tehdään?

Potilas on toimenpiteen aikana hereillä ja istuu hoitotuolissa. Hoitoa antava sairaanhoitaja tai lääkäri liikuttaa potilaan pään ulkopuolella stimulaatiokelaa, joka antaa nopeita magneetti-impulsseja. Ne tuntuvat sykäyksinä päälaella. Tavoitteena on, että potilaalla on hoidon aikana mahdollisimman mukava ja kivuton olo.

Onko sillä sivuvaikutuksia?

Hoidolla on sivuvaikutuksia vain vähän ja ne ovat yleensä ohimeneviä. Niihin voi kuulua esimerkiksi väsymystä tai päänsärkyä.  

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös