Siirry pääsisältöön

Miten auttaa perhettä itsemurhakriisissä?

Kun joku perheessä kärsii itsetuhoisuudesta, on lähiverkoston tuki tärkeää koko perheelle. Avuksi voi olla monella tavalla.

Itsetuhoisuus on aina kriisi myös läheisille. Lähimpien omaisten lisäksi tilanne usein koskettaa laajempaa tukiverkostoa ja herättää heissä auttamisen halua. Tukiverkostoon voi kuulua esimerkiksi sukulaisia, ystäviä, tuttavia sekä työ-, opiskelu- ja harrastustovereita. Heidän tukensa on tärkeää, sillä kriisissä perheen jokainen jäsen tarvitsee tuen ja välittämisen osoituksia. 

On monta tapaa olla apuna kriisiä elävälle tai itsemurhamenetyksen kokeneelle perheelle. Joskus tarvitaan kuuntelevaa korvaa, joskus muuta ajateltavaa tarjoavaa seuraa ja joskus taas käytännön apua. Sama ihminen ei voi tarjota kaikkea, mutta jokainen voi auttaa jollain tavoin.  

Tukiverkoston tuki kriisitilanteessa 

Tuentarve on yksin elävällä erilainen kuin perheellä. Tarpeeseen vaikuttaa myös se, kärsiikö itsetuhoisuudesta esimerkiksi perheen vanhempi vai joku lapsista.  

Kriisi herättää yleensä tunteita myös tukiverkoston jäsenissä, mikä voi tehdä tukena olemisesta haastavaa. Kriisiä elävän perheen lähestyminen voi tuntua vaikealta, pelottavalta tai ahdistavalta. Mitä vaikeampi tilanne on, sitä neuvottomammaksi lähipiirikin itsensä yleensä tuntee.  

Pienillä välittämisen osoituksilla on kuitenkin kriisissä yleensä hyvin suuri merkitys. Vetäytymisen sijaan kannattaa pyrkiä etsimään itselle sopiva tapa säilyttää yhteys. 

Lähesty rohkeasti  

Kriisitilanteissa läheiset ja ystävät saattavat pelätä tunkeilevansa. He voivat välttää esimerkiksi perheen tilanteesta kysymistä. Kriisiä elävät ihmiset kuitenkin yleensä kaipaavat sitä, että muut olisivat kiinnostuneita heidän kuulumisistaan ja jaksamisestaan. Anna heille tilaisuus puhua, mutta älä painosta siihen. 

Ehdota tekemistä 

Tukiverkosto saattaa ajatella, että esimerkiksi kutsu peli-iltaan tai elokuviin olisi sopimaton tai tunteeton teko silloin, kun perheessä on suurta huolta. Muuta ajateltavaa tarjoava tekeminen tai seura voi kuitenkin olla juuri se apu, jota kriisiä elävä perhe kaipaa. Ehdota siis rohkeasti tekemistä ja toimintaa.   

Tarjoa apua 

Kriisissä käytännön apu on usein tarpeen, mutta sitä voi olla vaikeaa pyytää. Siksi apua kannattaa suoraan tarjota. Esimerkiksi lastenhoito, kaupassa käyminen tai kyydin tarjoaminen voivat olla hyviä tapoja olla avuksi ja osoittaa huolenpitoa. 

Salli kieltäytymiset 

Kriisiä elävällä perheellä voi olla joinakin hetkinä tarve käpertyä vain omiin oloihinsa. Joskus taas voi muuten olla vaikeaa ottaa vastaan hyväntahtoisiakaan eleitä. 

Olisi kuitenkin tärkeää, ettei tukiverkosto kokonaan vetäydy, vaikka tulisikin tietyissä hetkissä torjutuksi. Sen sijaan kannattaa yrittää vähän myöhemmin uudelleen tai ehdottaa toisenlaista tapaa olla avuksi.  

Voit hakea tukea myös itsellesi

  • Muista, että jos tilanne tuntuu sinusta raskaalta ja vaikealta, voit hakea tukea ja neuvoja myös itsellesi.  
  • MIELI ry:n kriisipalvelut tukevat kaikissa elämänkriiseissä. 
  • Mielenterveysomaisten järjestö FinFami tarjoaa tukea ja neuvontaa myös laajemmalle tukiverkostolle, jota mielenterveysongelma koskettaa. 
  • Itsemurhamenetyksen kokeneita tukee Surunauha ry, josta voi kysyä neuvoa myös tukena olemiseen.  

Vinkkejä kokemusasiantuntijalta – näin tuet kriisissä elävää perhettä

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Pääosin yli 16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös