F93 Lapsuudessa alkavat tunne-elämän häiriöt
Lapsuudessa alkavat tunne-elämän häiriöt ovat lapsen tunnesäätelyyn liittyviä häiriöitä, joissa painottuvat ahdistuneisuus- ja pelko-oireet.
Tähän ryhmään kuuluvat seuraavat diagnoosit:
- F93.0 Lapsuuden eroahdistushäiriö
- F93.1 Lapsuuden pelko- ja ahdistushäiriö
- F93.2 Lapsuuden sosiaalinen ahdistushäiriö
- F93.3 Sisaruskateushäiriö
- F93.80 Lapsuuden yleistynyt ahdistushäiriö
Lisäksi ryhmään kuuluvat diagnoosit
- F92.8 Muu samanaikainen käytös- ja tunnehäiriö
- F92.9 Määrittämätön samanaikainen käytös- ja tunnehäiriö
Kriteerit
Häiriön kulku ja ennuste
Pienten lasten tunne-elämän häiriöt liittyvät tavallisesti varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen puutteisiin. Niiden taustalla voi kuitenkin olla myös biologisia sekä muita ympäristötekijöitä.
Lapsuudessa alkavat tunne-elämän häiriöt muistuttavat monelta osin ryhmään F40–48 kuuluvia neuroottisia, stressiin liittyviä ja somatoformisia eli elimellisoireisia häiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja sosiaalisten tilanteiden pelko.
Lapsuudessa alkavat tunne-elämän häiriöt eivät kuitenkaan automaattisesti jatku aikuisiällä neuroottisina häiriöinä. Ne voidaan ennemminkin nähdä normaalin kehityksen äärimuotoina.
Pääosa lapsista, joilla on tunne-elämän häiriöitä, kasvaa normaaleiksi aikuisiksi. Lapsuuden tunne-elämän häiriöiden ennuste nähdään parempana kuin neuroottisten häiriöiden.
Omahoito ja hoito
Lasten tunne-elämän häiriöiden hoidossa painottuvat psykologiset hoidot eli lääkkeettömät interventiot, jotka kohdistetaan käyttäytymiseen, psyykkisiin toimintoihin tai ympäristöön.
Vanhemmuustaito-ohjauksella sekä vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen ohjaamisella voidaan tukea lapsen normaalia kehitystä. Myös yksilö- tai perheterapiaa voidaan hyödyntää.
Lääkehoito ei tunne-elämän häiriöiden hoidossa ole ensisijaista, mutta siitäkin saattaa olla hyötyä.
Oheissairauksien asianmukainen hoito on tärkeää.
Lasten tunne-elämän häiriöt nousevat tavallisesti esiin kotona, varhaiskasvatuksessa, koulussa tai neuvolassa. Niitä myös hoidetaan pääasiassa koulussa, neuvolassa tai terveysasemalla.
Mikä on diagnoosi?
Mielenterveyshäiriöihin liittyvät diagnoosit esitellään WHO:n kehittämän kansainvälisen ICD-10 tautiluokituksen mukaisesti.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.