Siirry pääsisältöön

Murrosikää koskevat huolet

Murrosikä käynnistää nuoruusiän. Murrosiän jälkeen tapahtuu nuoruusiän kehityksessä vielä paljon muutoksia niin kehossa, aivoissa kuin sosiaalisessa elämässäkin. Muutokset etenevät aina yksilöllistä tahtia.

Mitkä ovat tyypillisiä murrosikään liittyviä huolia?

Elämänvaihe voi olla hämmentävä ja stressaava, koska se vaatii paljon sopeutumista uuteen. Muutosten myötä mieli voi olla ajoittain maassa ja olo ahdistunut. Tämä on normaalia.  Usein murrosikään liittyy kuitenkin myös paljon uutta, kiinnostavaa ja innostavaa.

Tyypillisiä huolia ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Onko kehoni normaali? Esimerkiksi rintojen, lihasten, lantion tai peniksen koko ja muoto voivat huolettaa.
  • Toimiiko kehoni oikein?
  • Onko murrosikä alkanut oikeaan aikaan?
  • Olenko yhtä hyvä kuin muut ja kelpaanko muille?
  • Muuttuuko ajanvietto kavereiden kanssa toisenlaiseksi?
  • Ovatko muut kokeilleet jo sellaisia asioita, mitä minä en ole?
  • Jäänkö kavereista jälkeen?
  • Hyväksytäänkö minut, jos en kokeile samoja asioita kuin muut?

Miten toimia huolten kanssa?

Jos olet huolestunut sinussa tapahtuvista muutoksista, kerro asiasta läheiselle aikuiselle tai ammattilaiselle, kuten koulun terveydenhoitajalle.

Asia, joka huolettaa juuri nyt, voi muuttua vielä paljonkin ajan kuluessa. Siksi on tärkeää antaa aikaa oman identiteetin muodostumiselle ja kehon muutoksille. Muutokset etenevät aina yksilöllistä tahtia. Jokainen on myös ainutlaatuinen niin keholtaan, ajattelultaan kuin tunne-elämältäänkin.

Pohdi myös, mikä juuri sinulle on tärkeää. Pane merkille omia vahvuuksiasi, ja tutki rauhassa myös haasteitasi. Ole ylpeä siitä, millainen juuri sinä olet.

Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa viihdyt oikeasti ja jotka hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet.

Mitä murrosikä tarkoittaa? 

Murrosiän aikana käynnistyy fyysinen kehitys, joka johtaa aikuisuuteen. Sekä fyysinen että psyykkinen kehitys jatkuvat osin vielä pitkään murrosiän alkamisen jälkeen. Murrosikä kestää 2–5 vuotta ja nuoruusikä 10–15 vuotta.

Murrosiän muutokset johtuvat kehon hormonierityksen muutoksista. Hormonit vaikuttavat kehon lisäksi ajatteluun ja tunteisiin.

Milloin murrosikä alkaa?

Lääkärit ajoittavat murrosiän biologisesta näkökulmasta: murrosiän katsotaan alkavan, kun kivesten pituus on 2.5 cm tai yli tai nännien takana on kiinteät patit. Tämä vaihe alkaa tytöillä 8–13 ikävuoden ja pojilla 9–13.5 ikävuoden välillä.

Kun pojan murrosikä on käynnistynyt, se yleensä etenee vääjäämättä. Tytön biologiset muutokset ovat herkempiä keskeytymään esimerkiksi sairauden tai laihtumisen takia.

Murrosiän päättymisestä ei olla yhtä yksimielisiä kuin sen alkamisesta. Monet pitävät pituuskasvun päättymistä murrosiän päättymisenä. Se tapahtuu tytöillä yleensä nuoruusiän keskivaiheilla. Poikien pituuskasvu vaihtelee enemmän ja saattaa jatkua kutsuntaikään asti.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille.
Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös