Self-help program
1. Hoivaa ja vahvista yhteyttä
Mitä hoiva tarkoittaa?
Lapsen itsetunto ja minäkuva kehittyvät päivittäisissä kohtaamisissa läheisten ihmisten kanssa. Hoivalla tarkoitetaan muutakin kuin sellaisia hoitotilanteita, joissa lasta autetaan esimerkiksi peseytymisessä tai ruokailussa.
Konkreettisen hoitamisen lisäksi hoivaavaa on ilmaista lapselle hyväksyntää katsein, kosketuksin ja sanoin. Antamalla hoivaa rakennat lapselle kokemusta siitä, että hän on arvokas ja hoivan arvoinen.
Yhdessä tehtävä harjoitus: Kohtaa ja hoivaa
Tavoite
Vahvistat sinun ja lapsesi välistä yhteyttä sekä lapsen hoivatuksi tulemisen kokemusta.
Ohje
Lue erilaisista vuorovaikutuksen tavoista, jotka on alapuolella luokiteltu ikäkausittain haitarissa "Miten vahvistaa vuorovaikutusta eri ikäkausina".
Varaa vuorovaikutusta vahvistaville hetkille aikaa useamman kerran päivässä. Lyhimmillään harjoitus kestää vain pari minuuttia. Välillä voit varata enemmän aikaa ja tehdä useampia harjoituksia samalla kertaa.
Näitä harjoituksia voit tehdä lähes missä vain osana arjen tapahtumia. Lapset pitävät toistosta, joten samaa mieluista leikkiä tai puuhaa voi huoletta tehdä usein.
Miten vahvistaa vuorovaikutusta eri ikäkausina
Harjoitus vanhemmalle: Hyvän palautteen kerääminen
Tavoite
Vahvistat omaa osaamistasi vanhempana ja kiinnität huomiota onnistumisiin.
Ohje
Varaa viikon ajan joka ilta hetki, jolloin teet tämän harjoituksen. Aikaa kuluu noin 5–15 minuuttia kerrallaan.
Lue alta löytyvät kysymykset. Pohdi vastauksia joko mielessäsi tai kirjoittaen ne alta löytyviin ruutuihin.
Vanhemmat ovat usein kovin vaativia itselleen ja keskittyvät asioihin, jotka olisi voinut tehdä toisin tai paremmin. Tämän harjoituksen tarkoitus on keskittyä nimenomaan onnistumisiin.