програма самодопомоги
Viiltely selviytymiskeinona
Viiltely on esimerkki liian voimakkaasta selviytymiskeinosta. Fyysisen kivun tuottaminen saattaa lyhyellä aikavälillä tehokkaasti helpottaa psyykkistä kipua tai tunnottomuutta. Kivuntunne saa kehon tuottamaan mielihyvähormoneja, minkä vuoksi myös fyysinen kipu on helpompi kestää.
Viiltely kaventaa elämää
Pitkällä aikavälillä viiltely ei kuitenkaan auta pitämään vaikeita tunnetiloja poissa. Se päinvastoin estää oppimasta pahan olon käsittelyä toimivalla tavalla. Se usein myös luo elämään lisää stressitekijöitä, kuten fyysisiä jälkiä, häpeää, salaisuuksia ja syyllisyydentunteita.
Viiltelevä saattaa alkaa pitää etäisyyttä tärkeisiin ihmisiin ja piilotella arpiaan. Elämä saattaa kaventua myös muutoin: mielekäs tekeminen voi jäädä sivuun, kun huomio kohdistuu vaikeiden tunteiden välttämiseen.
Viiltelyyn saattaa myös kehittyä toleranssi, jolloin helpottavan vaikutuksen saamiseksi tarvitaan yhä syvempiä viiltoja tai uusia tapoja vahingoittaa itseään. Näin myös vahingot kasvavat.
Viiltely on kuin särkylääke
Se poistaa sisäisen kivun hetkeksi. Mitä enemmän särkylääkettä käytät, sitä huonommin se sinua auttaa. Vähitellen särkylääke alkaa aiheuttaa sinulle lääkepäänsärkyä. Samalla tavalla viiltely tuottaa uuden kerroksen sisäiseen kipuusi.
Saatat myös kehittää riippuvuuden särkylääkkeisiin. Päänsäryn taustalla olevat ongelmat, kuten liiallisesta työnteosta aiheutuva stressi, eivät myöskään poistu.
Viiltely on negatiivinen selviytymiskeino
Negatiivisia selviytymiskeinoja ovat käyttäytymismallit, jotka helpottavat hetkellisesti, mutta tuottavat pitkällä aikavälillä lisää harmia tai vaaratilanteita. Näitä voivat olla esimerkiksi päihteet ja tupakointi, ahmiminen, väkivalta, uhkapelit ja muu itsensä vahingoittaminen.
Alla on esimerkki siitä, millainen tapahtumaketju voi muodostua viiltelyn ja muiden negatiivisten selviytymiskeinojen ympärille.
Laukaiseva tilanne
Negatiivinen ajatus ja tunne
Viiltely, Päihteiden käyttö, Ahmiminen
Hetkellinen helpotus
Syyllisyys, Häpeä
Harjoitus: Miksi vahingoitan itseäni?
Tavoite
Pohdit oman viiltelysi taustalla olevia syitä ja opit huomaamaan, minkälaisissa tilanteissa halu viiltää ilmenee.
Ohje
Tähän harjoitukseen on hyvä palata aina mahdollisimman pian viiltelyn jälkeen.
Mieti hetken aikaa tilannetta, jolloin viimeksi viilsit itseäsi. Kuvaile tilannetta mahdollisimman yksityiskohtaisesti, ja vastaa seuraaviin kysymyksiin. Voit joko kirjoittaa vastaukset tai pohtia niitä mielessäsi.
Muista
Viiltely on negatiivinen selviytymiskeino, joka helpottaa hetkellisesti, mutta tuottaa pitkällä aikavälillä lisää harmia ja vaaratilanteita.