програма самодопомоги
6. Altistaminen ajatusten avulla
Jännittävien puhetilanteiden ajattelu
Urheilussa kisasuoritukseen liittyvää jännitystä opetellaan hallitsemaan mielikuvaharjoittelun avulla. Mielikuvaharjoittelu auttaa myös puherohkeuden harjoittelussa.
Entä jos pelkkä ajatuskin ahdistaa?
Moni puhumista jännittävä ei halua edes ajatella haastavia puhetilanteita. Se on luonnollinen tapa suojautua. Suojautuminen näiden tilanteiden ajattelulta kuitenkin myös estää niiden kohtaamista arjessa.
Vaikka puhejännitystilanteiden ajattelu ei tuntuisi mieluisalta, kannattaa itseä altistaa sille. Se on jo iso askel kohti konkreettista harjoittelua.
Harjoitus: Jännittävien puhetilanteiden mielikuvaharjoittelu
Miksi?
Harjoituksen avulla löydät keinoja ja mahdollisuuksia kohdata jännittävät puhetilanteet.
Kun harjoittelet ensin ajatuksen tasolla, olet askeleen lähempänä jännittävien tilanteiden kohtaamista.
Miten?
Mieti jotain arjessasi tapahtunutta konkreettista puhetilannetta, jossa puheesi lukkiutui puhejännityksen vuoksi.
- Pohdi, lukkiutuiko puheesi henkilön, paikan vai näiden molempien aiheuttaman jännityksen vuoksi.
- Pohdi seuraavaksi, olisiko kyseinen puhetilanne mahdollista toteuttaa vähemmän jännittävällä tavalla. Auttaisiko, jos sen toistaisi esimerkiksi jossain toisessa paikassa tai toisen henkilön kanssa?
- Mieti myös, miten kaverisi olisi toiminut tilanteessa. Entä minkä neuvon antaisit kaverillesi, jos hän kysyisi sinulta apua vastaavaan pulmaan?
Voit tehdä tätä harjoitusta milloin vain ja missä vain. Mitä useammin altistat itseäsi ajatuksen tasolla, sitä enemmän harjoituksesta on sinulle hyötyä.
Muista
Omassa mielessä tapahtuvan altistuksen kautta löydät parhaiten juuri sinulle sopivat harjoittelupaikat ja henkilöt. Voit käyttää tässä apuna myös omaa puherohkeuden karttaasi sekä jännitysmittaria.