програма самодопомоги
Miten hyväksyä itsensä?
Monet autismikirjon ihmiset kokevat olevansa erilaisia kuin muut. Moni kokee olevansa muita huonompi siksi, että on erilainen. Kaikki ihmiset eivät arvosta erilaisuutta.
Voit suhtautua itseesi myötätuntoisesti kun hyväksyt omat ominaisuutesi. Ominaisuutesi eivät ole huonoja vaikka ne olisivat harvinaisia. Harvinainen ei tarkoita huonoa. Harvinainen tarkoittaa vain harvinaista.
Erilaisuudentunne voi tuntua kurjalta. Se voi johtaa vetäytymiseen ja mielialan laskuun. Joskus ikävää tunnetta voi yrittää lievittää tekemällä sellaisia asioita, joista on haittaa.
Keinoja, joita jotkut käyttävät erilaisuudentunteen kanssa pärjäämiseen
Välttely
Joskus muiden seuraan ei mene siksi, että pelkää epäonnistuvansa. Tämä voi johtaa yksinäisyyteen.
Mielikuvitusmaailma
Kun asiat tuntuvat vaikeilta, jotkut rakentavat itselleen mielikuvitusmaailman. Siihen voi kuulua mielikuvitusystäviä. Mielikuvitusmaailma voi liittyä vaikkapa vieraaseen kulttuuriin, science fictioniin tai fantasiaan.
Mielikuvitusmaailmoihin uppoaminen voi olla hyvä tapa käsitellä erilaisuuden kokemusta. Joskus mielikuvitukseen uppoaminen voi olla jopa alku uralle kirjailijana tai pelikehittäjänä.
Tunnetko olosi kotoisaksi myös oikeassa maailmassa? Siihen voivat auttaa esimerkiksi ymmärtävä seura ja harrastukset.
Itsesyytökset
Moni syyttää itseään kokemistaan vaikeuksista. Muista, että muutkin ovat vastuussa sosiaalisten tilanteiden sujumisesta.
Syyn etsiminen muista
Jotkut syyttävät kaikesta muita ihmisiä. Tällöin saattaa ajatella, että itse on aina oikeassa ja muut typeriä.
Jotkut ajattelevat, että itseä ei koske samat säännöt kuin muita. Joskus on mahdotonta myöntää, että itsekin toimii väärin.
Muiden uhkailu ja pelottelu voi tuntua ratkaisulta vaikeisiin tilanteisiin. Silloin voi kokea, että itsellä on valtaa.
Muiden syyttäminen on tapa suojella omaa itsetuntoa. Se on ymmärrettävää. Se voi kuitenkin aiheuttaa suurta haittaa sekä omassa että muiden elämässä. Se voi myös johtaa entistä suurempiin vaikeuksiin.
On tärkeää oppia keinoja olla muiden kanssa tekemisissä ilman, että kenenkään tarvitsee pelätä. Tähän voit pyytää apua aikuiselta tai ammattilaiselta.
Jäljittely
Jotkut pyrkivät pärjäämään tarkkailemalla ja jäljittelemällä muita. Muiden eleitä ja äänensävyjä voi oppia jäljittelemään tarkasti.
Jäljittelyn avulla voi oppia sosiaalisia taitoja. Toisaalta liiallinen jäljittely voi johtaa siihen, että et oikein tiedä millainen olet. Saatat ajatella, että olisi parempi olla joku muu.
Mieti, miten haluat suhtautua erilaisuuteesi
Kaikki ihmiset ovat keskenään erilaisia.
Erilainen ihminen on yhtä hyvä kuin kaikki muutkin ihmiset. Hyvä itsetuntemus auttaa hyväksymään sen, että on omanlaisensa yksilö.