програма самодопомоги
Mitä on ensisynnyttäjän synnytyspelko?
Ensisynnyttäjä on usein muiden kertomusten varassa valmistautuessaan synnytykseen. Kipu ja repeämisen pelko ovat ensisynnyttäjille tyypillisiä huolen aiheita. Saanko varmasti kivunlievitystä? Entä jos se ei toimi?
Pelko saattaa kohdistua myös synnytystä hoitavaan henkilökuntaan. Tulenko kuulluksi ja nähdyksi? Otetaanko huoleni todesta? Osaako henkilökunta asiansa?
Mitä synnytyspelon taustalla voi olla?
Muiden kokemukset
Huoliajatusten taustalla on usein muiden ikävät synnytyskokemukset. Muista, että ihmiset helpommin jakavat vaikeita kuin myönteisiä kokemuksiaan.
On olemassa paljon myönteisiä ja voimaannuttavia synnytyskokemuksia. Sellaisten kuuleminen voi auttaa luottamaan siihen, että omakin kokemus voi olla myönteinen.
Oma tilanne ja kokemukset
Odottajan elämäntilanne ja elämänhistoria vaikuttavat siihen, minkälaisia tunteita tuleva synnytys herättää. Synnytyspelkoon voivat vaikuttaa esimerkiksi
- tyytymättömyys parisuhteeseen
- sosiaalisen tuen puute
- työttömyys
- itsellinen vanhemmuus
- omat huonot kokemukset terveydenhuollossa.
Myös polku vanhemmaksi voi olla mutkikas. Raskaus on voinut olla yllätys tai taustalla voi olla aiempia kokemuksia keskenmenoista tai menetyksistä.
Tuen puute
Vaikka ensisynnyttäjä olisi parisuhteessa, on kumppani usein yhtä ymmällään tulevan vanhemmuuden ja synnytyksen suhteen. Hän ei välttämättä pysty tarjoamaan riittävää tukea.
Terve pelko voi muodostua haitaksi
Kyky tuntea pelkoa ja ahdistuneisuutta on terve ominaisuus. Se varoittaa uhkaavista tilanteista. On ihmiselle tyypillistä varautua tulevaisuuteen ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja.
Joskus huolehtimisesta tulee kuitenkin eräänlainen selviytymisstrategia. Tähän selviytymisstrategiaan saatetaan turvautua myös synnytykseen varautumisessa.
Silloin ajatellaan, että kaikki mahdolliset synnytykseen liittyvät uhat tulee käydä läpi. Tällä tavalla huolia vatvomalla yritetään hallita ahdistusta.
Vatvomisesta ei kuitenkaan ole hyötyä. Se ei auta synnytykseen liittyvän ennakoimattomuuden hyväksymisessä.
Liiallisesta huolehtimisesta voi kehittyä uusia huolia. Odottaja saattaa alkaa pelätä esimerkiksi sitä, miten huolehtiminen vaikuttaa omaan tai kohtuvauvan hyvinvointiin.
Muista
Saatat joutua tilanteisiin, joissa muut haluavat jakaa synnytyskokemuksiaan. Jos se ei tunnu hyvältä tai hyödylliseltä, pyydä heitä lopettamaan. Sinulla on oikeus siihen.