Skip to main content

програма самодопомоги

6. Ensiapuohjeita lopettajille

Olet siis päättänyt luopua alkoholinkäytöstä. Useimmille paljon ja pitkään alkoholia käyttäneille se on hyvä ratkaisu! Alku saattaa olla hankala, mutta ajan kanssa se käy helpommaksi.

Mitä enemmän olet parin viime viikon aikana käyttänyt alkoholia, sitä vaikeampia vieroitusoireet yleensä ovat. Alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet määritellään lieviin oireisiin eli krapulaan, keskivaikeisiin oireisiin sekä vaikeisiin oireisiin.

Keskivaikeat ja vaikeat vieroitusoireet vaativat usein lääkehoitoa. Se voidaan toteuttaa avohoidossa tai vieroitushoito-osastolla.

Toimi näin

Poista houkutukset kotoasi

Poista houkutukset kotoasi. Vältä tilaisuuksia, joissa on tarjolla alkoholia tai joissa sinulla on ollut tapana käyttää alkoholia.

Yritä rentoutua ja levätä

Vältä stressiä esimerkiksi ulkoilemalla, kuuntelemalla lempimusiikkiasi tai tekemällä kotitöitä. Pääasia on, että teet jotain, joka suuntaa huomiosi pois juomishaluistasi.

Jos koet halua juoda alkoholia, ota rauhallisesti

Hyväksy tilanne, ja tarkkaile tuntemuksiasi. Tällaiset tuntemukset tulevat ja menevät ohi aikanaan ilman, että niihin tarvitsee reagoida.

Valmistaudu siihen, että kärsit unettomuudesta

Se ei ole vakavaa. Noin kuukauden kuluessa normaali unirytmi palautuu. On parempi olla ottamatta unilääkkeitä, jotta normaali rytmi ei häiriinny.

Älä tee elinikäisiä raittiuslupauksia

Pitäydy lähitavoitteissa, jotka voit myös saavuttaa. Päätä viikko, päivä tai tunti kerrallaan, että et käytä alkoholia.

Palauta päivittäin mieleesi syyt, joiden takia haluat pysyä raittiina

Kirjoita syyt kortille, ja laita kortti paikkaan, jonka näet usein. Hyvä paikka voi olla esimerkiksi kylpyhuoneen peili tai jääkaapin ovi. Voit myös kirjoittaa syyt puhelimesi muistiinpanoihin ja lukea niitä säännöllisesti.

Milloin tarvitaan apua?

Levottomuus, vapina ja unettomuus ovat pahimmillaan juomisen lopettamista seuraavina kahtena vuorokautena. Pahimmat ruumiilliset oireet häviävät tavallisesti viikossa.

Jos vieroitusoireesi ovat ankaria, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, esimerkiksi terveyskeskukseen tai päivystyspoliklinikalle. Useilla paikkakunnilla apua voi hakea myös A-klinikalta tai päihdepoliklinikalta ilman ajanvarausta.