Skip to main content

Information om utmattning

Utmattning är resultatet av långvarig mental eller fysisk ansträngning. Den kvarstår ofta trots vila. Utmattning är en normal reaktion i kroppen som signalerar behovet av att hitta en balans mellan stress och återhämtning.

Vanlig trötthet går oftast över, då kroppen och sinnet får återhämta sig från ansträngningen. Vid utmattning kvarstår tröttheten ofta trots vila och den är också oproportionerlig i förhållande till den ansträngning som utförts.

Utmattning är vanligen en följd av en långvarig obalans mellan belastning och återhämtning.

För att råda bot på detta krävs vila, balans mellan kropp och sinne, en omvärdering av livsvärderingarna och konkreta förändringar i arbete och livsstil. Att återhämta sig från utmattning är ofta en lång process, med upp- och nedgångar.

När lönar det sig att söka hjälp för utmattning?

Om tröttheten inte försvinner med vila och om den åtföljs av t.ex. minnesproblem eller en önskan att undvika interaktion med andra, bör du söka hjälp.

Observera

  • Ibland utlöses en stark känsla av utmattning av enkla uppgifter som tidigare varit lätta. Det kan dock också vara ett tecken på fysisk sjukdom eller brist. Det är bra att utreda möjligheten till detta med en läkare.
  • Depression kan predisponera för utmattning och utmattning kan leda till depressiva symtom. Utmattning åtföljs inte alltid av affektiva symtom. Minnes- och koncentrationssvårigheter kan pågå under lång tid.
  • Arbetsrelaterad utmattning orsakas av utmaningar med arbetet och arbetsförhållandena. Företagshälsovården kan ofta erbjuda den bästa hjälpen för att hantera detta. Men endast detta är inte tillräckligt för att motverka utmattningstillståndet.

Hjälp kan också fås från Egenvårdsprogrammet för utmattning. Programmet innehåller information och övningar som hjälper dig att reflektera över din situation och hitta sätt att förbättra den.

Du kan också söka hjälp till exempel via hälsocentralen, skol- eller studerandehälsovården eller företagshälsovården.

Vad kan jag göra för att lindra min utmattning?

Utmattning orsakas ofta av en rad olika faktorer relaterade till arbetet, livet samt fysisk och psykisk hälsa. När eventuella sjukdomar eller andra fysiska problem har identifierats är det viktigt att du funderar på de faktorer som orsakar belastning och stress i ditt liv.

Det bästa sättet att lindra utmattning är att börja med att ha balans i dessa grundläggande saker i vardagen såsom:

  • regelbunden livsrytm
  • tillräcklig vila
  • regelbundna måltider
  • utomhusaktiviteter i enlighet med din egen styrka
  • sociala kontakter

Om din sömn är av dålig kvalitet och inte är återhämtande kan egenvårdsprogrammet för sömnlöshet hjälpa dig.

Livsförändringar och förändringar i tankesättet stöder återhämtningen

När den värsta tröttheten har gett med sig är det dags att fundera över prioriteringarna i ditt liv. Det är en god idé att försöka identifiera eventuella tankemönster som kan leda till stress.

Utmattning begränsar ditt tänkande. Samvetsgrannhet kan t.ex. intensifieras på ett negativt sätt. Att se på saker och ting som om man stod en bit bort kan hjälpa till att sätta det i perspektiv.

Återhämtning kräver nästan alltid konkreta förändringar i livet och arbetet. Det är bra att reflektera över dessa förändringar både med hjälp av tillgängligt kamratstöd och, vid behov, med hjälp av yrkespersoner.

När och var kan man få hjälp?

Det lönar sig att söka hjälp med låg tröskel. Du behöver inte ha alla symtomen på utmattning för att be om hjälp.

Professionell hjälp

En yrkespersons hjälp behövs framför allt ifall de egna resurserna, egenvårdsanvisningarna och stödet från närstående inte räcker till. En yrkesperson lyssnar och ger stöd. Tillsammans försöker man vanligtvis också hitta nya perspektiv och sätt att hantera den svåra situationen.

Det går att få hjälp bland annat via

  • hälsocentralen
  • skolhälsovården eller studerandehälsan
  • företagshälsovården

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdprogrammet för:

Nätterapier

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av