Skip to main content

Information om panik

Tags: Panik

Panik är stark ångest som förekommer i attacker. Panik orsakas av reaktioner som uppkommer när det sympatiska nervsystemet aktiveras. Reaktionernas ursprungliga syfte är att förbereda individen att handla effektivt i en hotande situation. Med panikattack avses vanligen ett tillstånd då dessa reaktioner uppkommer utan att det finns en verklig fara och när de är så starka att de blir skadliga.

En panikattack kan uppstå mycket snabbt. Den börjar vanligen med att man fäster uppmärksamhet vid en fysisk känning i kroppen, vilket ger upphov till katastroftankar som sedan väcker rädsla. Man kan exempelvis bli rädd för att råka ut för en sjukdomsattack, såsom hjärtattack.

Det är ganska vanligt med enstaka panikattacker. Om panikattackerna börjar upprepas och försvåra livet kan det vara fråga om paniksyndrom, dvs. panikstörning.

Vilka är symtomen på panik?

Exempel på paniksymtom:

  • andnöd
  • stark hjärtklappning, dvs. hög puls
  • tryckande känsla över bröstet
  • darrning
  • svettning
  • svindel
  • magsymtom
  • att känna ett starkt behov av att fly
  • att vara rädd för att få en sjukdomsattack eller bli galen.

Även om en panikattack känns skrämmande är den ändå helt ofarlig.

Hur uppkommer paniksyndrom?

Det finns ingen enskild orsak till att ett paniksyndrom uppstår. Både ärftliga/genetiska faktorer och miljöfaktorer har en inverkan.

Med miljöfaktorer avses bland annat händelser i barndomen samt så kallande utlösande faktorer. Exempel på utlösande faktorer:

  • konflikter i de sociala relationerna
  • en närståendes död
  • långvarig stress
  • alltför riklig användning av koffein eller alkohol.

Den första panikattacken kan dock uppstå utan några direkta utlösande faktorer. Den kan komma ganska oväntat och utan någon uppenbar anledning.

Vissa sätt att tänka kan också bidra till uppkomsten av paniksyndrom. Exempel på tankesätt och -mönster som ökar risken:

  • att sträva efter att vara felfri (perfektionism) och stark
  • att ha svårt att tåla och hantera problematiska situationer
  • att konstant och överdrivet observera känningar, dvs. hur det känns i kroppen
  • att tendera att tolka världen som hotfull.

Hur kan man lindra en panikattack?

Många av symtomen på en panikattack orsakas av att personen hyperventilerar, dvs. andas för tätt och kraftigt. På grund av detta kan man försöka hantera en panikattack med hjälp av andningsövningar som lugnar ned andningen.

När panikattackerna upprepas blir personen så småningom rädd för nya attacker, vilket ibland kan leda till att hen försöker undvika situationer och platser i vilka hen upplevt panikattacker. Att försöka undvika situationerna eller platserna hjälper dock inte mot paniksyndrom.

Hur behandlas paniksyndrom?

Symtomen på en panikattack är väldigt fysiska. Det är därför vanligt att man först uppsöker en läkare för att man är rädd för att ha en somatisk sjukdom. Det första steget vid behandlingen av paniksyndrom är därmed att identifiera sina symtom som panikattacker.

Paniksyndrom behandlas med psykoterapi och läkemedel. I allmänhet rekommenderas kognitiv beteendeterapi (KBT).

Läkemedel används för att försöka förhindra att panikattackerna upprepas. I allmänhet rekommenderas ett regelbundet bruk av antidepressiva läkemedel.

Beskrivning-av-vad-som-hander-i-samband-med-en-panikattack.
En obehaglig känsla eller situation -> Man får olika känningar i kroppen då det sympatiska nervsystemet aktiveras -> Man observerar dessa känningar -> Känningarna blir starkare -> Man tolkar situationen och känningarna som värre än de i verkligheten är -> Panikkänslor eller en panikattack
Tags: Panik

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom så kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar.

Nätterapi

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av