Skip to main content

Information om svartsjuka

Svartsjuka är en normal och allmänmänsklig känsla. Svartsjuka väcks när en person upplever att en relation som är viktig för hen är hotad.

Nästan varje människa upplever svartsjuka någon gång i livet. Ibland upplever man svartsjuka på grund av ett verkligt hot mot relationen, andra gånger är hotet en inbillning.

Normal svartsjuka

Det är normalt att uppleva svartsjuka när en riktig konkurrent hotar ens relation. Detta kan till exempel vara fallet om ens partner har varit otrogen eller flörtat med en tredje part.

Det är inte heller ovanligt att ibland uppleva obefogad mild svartsjuka som inte är påfallande eller särskilt belastande för någondera parterna i relationen.

Överdriven svartsjuka

Man talar om överdriven svartsjuka när det inte finns något verkligt hot mot relationen, men den ena partnern uppfattar små förändringar i partnerns beteende som bevis på otrohet.

Svartsjuka vid ett verkligt hot kan också vara överdriven ifall den svartsjuka personen reagerar oproportionerligt starkt och påfallande.

Överdriven svartsjuka har mer att göra med känslolivet och det förflutna hos den svartsjuka personen, än med handlingarna hos personen som är föremål för svartsjukan eller ett verkligt yttre hot.

För mycket svartsjuka är skadligt för relationen. Både personen som är föremål för svartsjukan och den svartsjuka personen själv lider av det. Svartsjuka är en vanlig orsak till problem i parrelationer och skilsmässor. När det är som mest destruktivt kan svartsjuka vara ett motiv för våld i parrelationer eller för familjemord.

När har man nytta av svartsjuka?

Svartsjuka kan ses som ett uttryck för kärlek och omsorg. Ifall den andra inte alls är svartsjuk kan det kännas som att hen inte bryr sig.

Svartsjuka kan göra det lättare att uppskatta den andra och att inte ta hen för givet. Känslan kan motivera en att skydda och ta hand om relationen.

Svartsjukan kan också vara det som ger en kraft att bryta upp från en dålig relation. Den smärtsamma känslan gör det möjligt att förstå att den andra personen inte tycker att relationen är lika viktig som man själv tycker att den är. Då är det bättre att gå vidare och leta efter en tryggare relation med någon annan.

I bästa fall leder svartsjuka till konstruktiva handlingar, såsom att parterna kommer överens om gränserna i relationen och vårdar den. Svartsjuka kan också skapa en spänning som hjälper till att hålla relationen intressant.

När är svartsjuka skadligt? 

Svartsjuka är skadligt när det orsakar lidande för parterna, stör deras liv eller skadar relationen.  

Svartsjukan kan leda till ångest, nedstämdhet eller hopplöshet. Det kan också leda till gräl, ilska, att man hotar eller kontrollerar den andra samt våldsamt beteende.

Personen som svartsjukan riktas mot kan känna sig sårad och orättvist behandlad. Hen kan känna att den andra kontrollerar hen och inte litar på hen. Hen kan uppleva att hen blir dömd utan anledning.

Svartsjukans uttrycksformer

Känslan av svartsjuka skiljer sig från de konkreta sätt och copingmetoder med vilka en person försöker hantera sina känslor.

Svartsjuka som en känsla är i sig inte skadligt. Skadorna som uppstår är en följd av beteenden och handlingssätt som kan vara relaterade till svartsjukan.

Svartsjuka som känsla

Svartsjuka har en negativ klang i vår kultur. Den anses vara farlig och till och med skamlig. Men det är inte farligt i sig att känna sig svartsjuk, och det är inget man behöver skämmas för.

Svartsjuka är en komplex känsla som innefattar nöd, ilska, sorg och en rädsla för att mista den andra. I kroppen kan känslan till exempel upplevas som värme, skakningar, snabb puls eller en känsla av tomhet.

Svartsjuka är en form av arg och rastlös oro. Syftet med känslan är att bättre kunna undvika överraskningar och att bli sviken.

Svartsjuka tankar

En svartsjuk persons tankar kan basera sig på verkligheten eller på felaktiga slutsatser. En svartsjuk person kan tolka även neutrala händelser som ett hot mot parförhållandet.

Vid överdriven svartsjuka är det vanligt att personen anser att hens misstankar är sanna, och inser inte att de är slutsatser som baserar sig på egna tolkningar.

En svartsjuk person kan känna sig underlägsen och otillräcklig. Hen kan tänka att hen inte duger eller är tillräckligt bra. Bristen på självuppskattning kan leda till svartsjuka. Å andra sidan kan överdriven svartsjuka också försämra ens självuppskattning. 

Tanken på att parförhållandet kommer att ta slut kan framstå som ett katastrofalt hot. Myllret av svartsjuka känslor kan försämra förmågan att förstå både sig själv och andra. Då ökar risken för att dra felaktiga slutsatser. Negativa felaktiga slutsatser ökar i sin tur ångesten. 

Svartsjukt beteende

Vanligtvis försöker man hantera svartsjuka genom att försöka kontrollera situationen. På så sätt försöker man minska på det upplevda hotet. Den som är svartsjuk tänker att hen ska ta reda på vad som faktiskt händer.

Svartsjuka kan leda till att man anklagar, förhör, kontrollerar och spionerar på partnern samt undersöker meddelanden och telefonsamtal. I värsta fall kan det leda till våld eller hot om våld.

Svartsjuka kan också yttra sig som att personen drar sig undan, blir klängig, ställer krav och ger kärleksförklaringar.

Syftet med dessa copingstrategier är att hantera den svåra situationen. Men i verkligheten gör de vanligtvis situationen värre genom att tillföra relationen problem och osäkerhet.

Svartsjuka kan också leda till ett beteende som främjar parförhållandet. Det kan göra det lättare för parterna att berätta om sina bekymmer och sin sårbarhet, att hitta tröst, att komma överens om gränser och att vårda relationen. Då kan svartsjukan till och med ha positiva effekter på relationen.

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapier

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av