Kamratstöd och olika organisationers stöd för den psykiska hälsan
Kamratstöd
Kamratstöd finns i olika former:
- möten på tumanhand med en stödperson
- samtal och gemensamma aktiviteter i en kamratstödsgrupp
- onlinediskussioner med en stödperson eller kamratgrupp.
När man har det svårt och känner sig ensam är det särskilt viktigt att få höra hur andra personer i psykisk rehabilitering klarat av situationen. Att kunna dela med sig av erfarenheter gör det lättare att förstå sin situation och lindrar eventuella skamkänslor.
Det finns även kamratstöd för de som är närstående till personer med psykiska problem.
Erfarenhetsexperter är personer som själv har erfarenhet av psykiska problem. De har utbildat sig till erfarenhetsexperter och kan verka som exempelvis kamratstödspersoner eller erfarenhetsutbildare eller arbeta med att utveckla tjänster.
Organisationer
I Finland finns det många organisationer som tillhandahåller stöd och verksamhet för personer som har psykiska problem och missbruksproblem. Program ordnas både lokalt och nationellt.
Via organisationer kan man hitta personer som befinner sig i en liknande situation samt få möjlighet att påverka i samhället. Volontärarbete har överlag även en positiv inverkan på det psykiska välbefinnandet.
Organisationer för psykisk hälsa
MIELI Psykisk Hälsa Finland rf är ett förbund för psykisk hälsa. MIELI rf främjar psykisk hälsa, erbjuder krishjälp och förebygger psykisk ohälsa.
Psykosociala förbundet rf arbetar för psykisk hälsa på svenska i Finland och erbjuder bl.a. rådgivning, kurser, virtuellt stöd och stöd via sina medlemsföreningar.
Centralförbundet för mental hälsa (Mielenterveyden keskusliitto MTKL) är en organisation för alla som upplevt psykisk ohälsa. De erbjuder gratis expert- och kamratstöd.
Finlands klubbhus består av jämlika gemenskaper som utgörs av personer som genomgår psykisk rehabiltering samt avlönad personal. De erbjuder kamratstöd, individuell handledning samt aktiviteter som främjar medlemmarnas rehabilitering.
Kamratstödsorganisationer för olika sjukdomsgrupper
Nouseva mieli Schizofreniförbundet i Finland rf:s mål är bl.a. att förbättra livskvaliteten för personer i rehabilitering och att påverka de samhälleliga attityderna angående psykos.
Kaksisuuntaiset rf är en organisation för personer med bipolär sjukdom eller schizoaffektivt syndrom samt deras närstående.
Suomen Moniääniset rf sammanför personer som berörs av upplevelsen av att höra röster. Föreningen erbjuder kamratstöd ansikte mot ansikte, via telefon, chattgrupper och distansmöten.
Äimä rf erbjuder kamratstöd för mammor som lider av graviditets- eller förlossningsdepression eller som har genomgått en postpartumpsykos.
Finlands trauma- och dissociationsförening Disso rf (Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso) erbjuder information om psykisk traumatisering och dissociationsstörningar.
Ätstörningsförbundet i Finland rf (Suomen syömishäiriöliitto Syli) erbjuder information, stöd och verksamhet för personer som insjuknat i en ätstörning eller som kämpar med sitt förhållande till maten, kroppen och motion.
Uupuneet rf erbjuder kamratstöd för att förebygga utmattning och marginalisering samt stöda medlemmarna att stanna kvar i samt återgå i arbete.
ADHD-förbundet (ADHD-liitto) är en nationell organisation som strävar efter att främja välbefinnandet hos personer med ADHD-symtom samt deras närstående.
Autismförbundet (Autismiliitto) är en nationell organisation som erbjuder information om autismspektrumtillstånd (ASD) och vars medlemsorganisationer erbjuder stöd på olika håll i Finland.
Tilannekohtainen puhumisen vaikeus -yhdistys Puheeksi rf erbjuder information och kamratstöd för både individuella personer samt familjer med ett barn eller en ungdom med selektiv mutism, dvs. svårigheter att tala i vissa situationer eller med vissa personer.
Kamratstödsapplikationen Toivo är en tjänst som erbjuder kamratstöd och information till sjuka, personer med funktionsnedsättning och deras närstående. Toivo-appen är gratis och kan även användas anonymt. Kamratstödet i appen är inte kopplat till en enskild sjukdom eller skada, utan stöd kan sökas med olika bakgrund.
För anhöriga och närstående
Centralförbundet för anhörigas stöd för mentalvården rf (FinFami, Mielenterveysomaisten keskusliitto) utför intressebevakning och erbjuder stöd och kamratstöd för anhöriga via sina medlemsorganisationer.
Sorgbandet rf erbjuder kamratstöd för efterlevande, dvs. personer vars närstående har begått självmord.
För barn och familjer
Mannerheims barnskyddsförbund rf är en medborgarorganisation vars syfte är att främja barnets och familjens välbefinnande.
Förbundet för mödra- och skyddshem rf (Ensi- ja turvakotien liitto) är en riksomfattande barnskyddsorganisation som förebygger familjevåld och erbjuder hjälp för barn och familjer som lever under svåra och otrygga omständigheter.
För unga personer
Nuorten mielenterveysseura Yeesi rf erbjuder stöd och verksamhet av unga till unga. Syftet är att främja ungas välbefinnande genom att förstärka den psykiska hälsan och positiva psykiska förmågor.
Nyyti rf främjar studerandes psykiska välbefinnande samt studieförmåga.
De ungas skyddshus Nettiturvis hjälper ungdomar och deras närstående på webben i hela landet. Hjälpen är avgiftsfri. Tjänsten finns även på svenska.
För erfarenhetsexperter
KoKoA Koulutetut kokemusasiantuntijat rf sammanför utbildade erfarenhetsexperter och strävar efter att öka samarbetet mellan olika aktörer.
Livsgnistan rf är en svenskspråkig kamratsstödsförening bestående av erfarenhetsexperter som erbjuder en lågtröskelverksamhet som är tillgänglig för alla i behov av den.
För brukare
Droglänken (Päihdelinkki) är en nätsida med information om rusmedel och beroende samt olika stödformer såsom nätrådgivning och självhjälp.
A-klinikstiftelsen (A-klinikkasäätiö) erbjuder information, stöd och kamratstöd för missbrukare.
Anonyma Alkolholister (AA) är en internationell gemenskap vars syfte är att baserat på tolvstegsprogrammet stöda sina medlemmars nykterhet.
Anonyma Narkomaner (NA) är en gemenskap för personer som strävar efter att tillfriskna från narkotikamissbruk.
Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf är en nationell expertorganisation vars syfte är att förebygga rusmedels- och spelproblem samt utföra påverkansarbete.
Sininauhasäätiö erbjuder stöd för bostadslösa, de som hotas av bostadslöshet samt personer med missbruk eller psykiska problem.
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.
Egenvårdsprogram
Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar.
Nätterapi
Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.