Skip to main content

Jieštipšomohjelm

Mitä seksuaalinen häirintä on?

Seksuaalista häirintää on joskus vaikea tunnistaa. Yleensä sillä tarkoitetaan tilanteita, joihin liittyy seksuaalissävytteisiä puheita, painostamista tai vihjailuja, vitsejä tai kysymyksiä, jotka koskevat toisen yksityiselämää, pukeutumista tai ulkomuotoa.

Seksuaalista häirintää voi olla esimerkiksi seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvä nimittely, koskettelu, viestit tai kuvat sekä yritys painostaa seksuaalisiin tekoihin. Häirintä voi tapahtua myös puhelimen tai netin välityksellä. 

Usein seksuaalisen häirinnän kohteena tulee vihainen tai nolostunut olo, ja on vaikea tietää miten toimia. Ikävältäkin tuntuvalle vitsille saattaa nauraa automaattisesti tai koska ei halua nolata toista.

Seksuaalinen ahdistelu on seksuaalista häirintää sisältävä rikos. Se tarkoittaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa tekoa. Se voi olla fyysinen tai sellaiseen rinnastuva sanallinen tai muu teko.

Mitä voin tehdä, jos minua häiritään seksuaalisesti?

On tärkeää, että seksuaalinen häirintä saadaan loppumaan. Voit hakea apua myös tilanteessa, jossa et ole varma, onko kokemasi seksuaalista häirintää.

Voit toimia seuraavilla tavoilla: 

  • Osoita, että et ole kiinnostunut jatkamaan keskustelua tai viestittelyä, saati ole kiinnostunut koskettelusta. 
  • Kerro ajatuksesi selkeästi. Voit sanoa esimerkiksi, ”Haluan, että lopetat tuon.”, ”Tuo ei ole asiallista, lopeta.” tai ”En halua, että teet noin, lopeta.” 
  • Voit siirtyä kauemmas, vaihtaa puheenaihetta tai lopettaa viestittelyn. 
  • Voit ilmoittaa häiritsijälle, että hän ei saa enää pitää sinuun yhteyttä. 
  • Jos tilanne ei lopu, poistu paikalta. Pyydä apua muilta. Voit asettaa puhelimeen ja sovelluksiin estot ei-toivotulle henkilölle. 
  • Kerro, että teet asiasta rikosilmoituksen. Joskus se lopettaa häirinnän.
  • Kerro asiasta luotettavalle ja turvalliselle perheenjäsenelle, ystävälle, tuttavalle tai ammattilaiselle. 
  • Joskus asioista voi olla vaikea jutella kasvokkain kenellekään. On olemassa erilaisia chat-palveluita, joista saa keskusteluapua, myös nimettömästi. 

Tärkeintä on, ettet jää yksin. 

Rikosilmoitus

Tee asiasta ilmoitus poliisille matalalla kynnyksellä. Voit kysyä neuvoa rikosilmoituksen tekemiseen Rikosuhripäivystyksestä. Sinun ei tarvitse itse osata arvioida onko kyse rikoksesta.

Muista

Sinulla on oikeus siihen, ettei sinua häiritä seksuaalisesti. Hae häirintään tarvittaessa apua. Seksuaalinen häirintä voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.