Jieštipšomohjelm
3. Vahvista hyvää
Usein vanhempi toimii arjen hetkissä luontaisesti oikein, joten alla olevat esimerkit voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos vuorovaikutuksessa on haasteita tai ristiriitatilanteita tulee herkästi, on tärkeää pyrkiä tietoisesti lisäämään hyvää vuorovaikutusta.
Myönteiset kokemukset yhdessäolosta vahvistavat vuorovaikutusta ja suhdetta vanhemman ja lapsen välillä. Se voi auttaa jaksamaan haastavammissa hetkissä.
Yhdessä tehtävä harjoitus: Myönteiset arkitouhut
Tavoite
Tulet tietoisemmaksi arjen kulusta. Sitä kautta opit luomaan lapsesi kanssa myönteisiä hetkiä entistä enemmän.
Ohje
Lue erilaisista arjen puuhista alapuolen haitarista "Erilaisia arjen puuhia". Tee näitä pieniä asioita arjessa mahdollisimman usein. Hyvään vuorovaikutukseen on monia mahdollisuuksia päivän aikana.
Pyri varaamaan muutaman kerran viikossa aikaa sellaisille yhteisille arkitekemisille, jotka vievät hieman enemmän aikaa. Näitä ovat esimerkiksi ruoanlaitto ja kotityöt.
Erilaisia arjen puuhia
Vanhemman harjoitus: Vahvista hyvää
Tavoite
Luottamuksesi omaan vanhemmuuteesi vahvistuu.
Ohje
Tee tämä harjoitus joka päivä viikon ajan. Aikaa menee kerrallaan noin 10 minuuttia.
- Aina kun sinulla on ollut hyvä vuorovaikutushetki lapsesi kanssa, kirjaa se ylös. Kuvaile myös, miltä onnistuminen sinusta tuntui.
- Muista antaa hyvää palautetta myös lapselle. Kehu häntä asioista, joissa hän on onnistunut. Kerro sen lisäksi, mitä tunnet ja koet lapsesi kanssa. Voit sanoa esimerkiksi ”kanssasi on mukava leikkiä”, ”tulen iloiseksi, kun teemme asioita yhdessä” tai ”nautin seurastasi”.
- Ota itse tai pyydä jotakuta ottamaan kuvia tai videoita yhteisistä hetkistänne.
Huomioitavaa
On tärkeää antaa itselleen hyvää palautetta omasta vanhemmuudesta ja laittaa muistiin onnistumisia. Merkityksellistä on huomata hyvä myös lapsessa ja muistaa antaa myös lapselle palautetta onnistumisista.