Skip to main content

Vertaistuki ja järjestöt mielenterveyden tukena

Vertaistuki tuo yhteen ihmisiä, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa. Monet järjestöt tarjoavat vertaistukea ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnassa.

Vertaistuki

Vertaistuki voi olla

  • kahdenkeskisiä kohtaamisia tukihenkilön kanssa
  • keskusteluja ja yhteistä tekemistä vertaistukiryhmässä
  • verkkokeskusteluja tukihenkilön tai vertaisryhmän kanssa

Toisten mielenterveyskuntoutujien selviytymistarinoiden kuuleminen on erityisen tärkeää yksinäisyyden hetkinä. Yhteisten kokemusten jakaminen lisää keskinäistä ymmärrystä ja lievittää mahdollisia häpeän tunteita.

Myös mielenterveysongelmista kärsivien läheisille on omaa vertaistukea.

Kokemusasiantuntijat ovat henkilöitä, joilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysongelmista. He ovat käyneet kokemusasiantuntijakoulutuksen ja voivat toimia esimerkiksi vertaistoimijana, kokemuskouluttajana tai palvelujärjestelmän kehittämisessä.

Järjestöt

Suomessa toimii monia järjestöjä, jotka tarjoavat tukea ja toimintaa mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa eläville ihmisille. Toimintaa on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Järjestöjen kautta voi löytää samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Vapaaehtoistoiminta myös vahvistaa mielen hyvinvointia.

Mielenterveysjärjestöt

MIELI Suomen Mielenterveys ry on mielenterveysjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, tarjota kriisiapua ja ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia.

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestö. He tarjoavat maksutonta asiantuntija ja vertaistukea.

Suomen klubitalot ovat mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostamia, yhdenvertaisia yhteisöjä. Ne täydentävät psykososiaalisia palveluja ja edistävät kuntoutujajäsenten toipumista.

Vertaisjärjestöt eri sairausryhmille

Nouseva mieli – Suomen skitsofreniayhdistys ry pyrkii parantamaan kuntoutujien elämänlaatua ja vaikuttamaan siten, että asenteet sairastuneita kohtaan lievenisivät.

Kaksisuuntaiset ry on valtakunnallinen yhdistys, joka on tarkoitettu kaikille kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai skitsoaffektiivista häiriötä sairastaville sekä heidän läheisilleen.

Suomen Moniääniset ry tuo yhteen ihmiset, joita äänien kuulemisen kokemus koskettaa. Yhdistys tarjoaa vertaistukea kasvokkain, vertaistukipuhelimessa, chat-ryhmissä sekä etätapaamisissa.

Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia sekä vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea.

Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso tuottaa ja jakaa tietoa psyykkisestä traumatisoitumisesta ja dissosiaatiosta.

Syömishäiriöliitto Syli tuottaa asiantuntevaa ja ymmärrystä lisäävää tietoa syömishäiriöistä sekä syömiseen, liikkumiseen ja kehosuhteeseen liittyvästä oireilusta.

Uupuneet ry:n tavoitteena on uupumisen ennaltaehkäiseminen, työelämässä pysymisen ja työhön palaamisen tukeminen, sekä uupuneen syrjäytymisen ehkäiseminen.

ADHD-liitto on valtakunnallinen järjestö, joka edistää ADHD-oireita kokevien ja heidän läheistensä hyvinvointia.

Autismiliitto on valtakunnallinen autismikirjoa edustava asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Puheeksi ry tarjoaa tietoa ja vertaistukea perheille, joissa on lapsi tai nuori, jolla on tilannekohtainen puhumisen vaikeus eli valikoiva puhumattomuus. 

Yhdistys tukee myös nuoria ja aikuisia, joilla on tilannekohtainen puhumisen vaikeus.

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla.

Omaisille ja läheisille

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio.

FinFami tarjoaa läheisille tukea ja vertaisryhmiä.

Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille.

Lapsille ja perheille

Mannerheimin lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden osallisuutta ja hyvinvointia.

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Nuorille

Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry on nuorten oma valtakunnallinen mielenterveysseura, joka edistää nuorten mielenterveyttä heidän omia voimavarojaan vahvistamalla.

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyden ja opiskelukyvyn edistämistä tukeva järjestö.

Nettiturvis tarjoaa ilmaista keskusteluapua verkossa 12-29-vuotiaille nuorille ja heidän läheisilleen.

Kokemusasiantuntijoille

KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n tavoitteena on edistää yhteistyötä eri toimijoiden kesken kokemusasiantuntijuuden kehittämiseksi.

Päihdeongelmista kärsiville

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista.

A-klinikkasäätiö tarjoaa tietoa, tukea ja vertaistukea päihteiden liikakäyttöön liittyen.

Anonyymit Alkoholistit (AA) on kansainvälinen yhteisö, jonka jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius.

Nimettömät Narkomaanit (NA) on hyötyä tavoittelematon yhdistys huumeiden käytöstä eroon pyrkiville.

EHYT on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Sininauhasäätiö on asunnottomuus- ja päihdetyön asiantuntija ja alan vaikuttaja.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös