Iešdikšunprográmma
11. Viiltelystä kertominen
Ihmiset reagoivat kukin omalla tavallaan. Joku voi reagoida puhumattomuudella ja torjunnalla. Hän saattaa käyttäytyä kuin ei olisi kuullut mitään ja vaihtaa puheenaihetta. Tuolloin hän ei kykene vastaanottamaan sitä, mistä kerroit. Ehkä hän pystyy hyväksymään kertomasi myöhemmin.
Torjunta tai ohittaminen tuntuu pahalta, kun on kerännyt rohkeutta kertoa ja luottaa toiseen. Viiltelystä kertominen voi kannattaa siitä huolimatta, että muiden ensireaktio ei olisi sellainen kuin toivoisit.
Miten suhtautua muiden reaktioihin?
Et voi vaikuttaa muiden reaktioihin, ainoastaan omaan toimintaasi. Jokainen on vastuussa omista teoistaan, ja jokaisella on oikeus omiin tunteisiinsa. Älä pyri kontrolloimaan tai muuttamaan muiden tunteita.
Vaikka et voikaan kontrolloida muiden reaktioita, voit yrittää ymmärtää niitä. Voit kysyä, miksi vastapuoli toimii, kuten toimii. Hänen reaktionsa ymmärtäminen auttaa sinua selviytymään mahdollisesta torjunnasta tai kokemuksesi ohittamisesta.
Muista, että kertominen on rohkeutta
Kerro viiltelystä ilman häpeää. Vaikka viiltely ei kuulu jokaisen ihmisen elämään, on se auttanut sinua selviytymään ja käsittelemään tunteitasi.
Kun kerrot ihmisille viiltelystä, ole ylpeä siitä, että olet selvinnyt. Ole ylpeä siitä, että olet oppinut käsittelemään vaikeita tunteita sekä kulkenut pitkän matkan päästäksesi tähän pisteeseen, jossa nyt olet.
Ole mahdollisimman suora ja rehellinen. Kun keskustelet muiden ihmisten kanssa viiltelystä, pidä aina mielessäsi oma rohkeutesi ja vahvuutesi.
Harjoitus: Kuinka kertoa viiltelystä?
Tavoite
Valmistaudut kertomaan viiltelystäsi läheisellesi. Teet siitä suunnitelman.
Ohje
Vastaa kysymyksiin, ja käytä tarvittaessa esimerkkejä apunasi.
Muista
Jos et ole avoin ja rehellinen, et voi olla läheinen muiden kanssa ja saada tukea. Harjoittele pyytämään apua.