Iešdikšunprográmma
Miten oireilua voi ymmärtää?
Lapselle on tärkeää, että vanhempi pohtii lapsen käytöksen takana olevia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Vanhemman on myös hyvä pohtia omien tunteidensa ja tekojensa taustasyitä. Tämä auttaa erottamaan toisistaan omia ja lapsen tunteita.
Oman ja lapsen käytöksen ymmärtäminen
Vanhemman ei tarvitse aina heti tietää, mitä lapsi tai nuori haluaa. Kukaan ei osaa lukea toisen ajatuksia, ja väärinkäsityksiä tapahtuu väistämättä. On kuitenkin tärkeää pohtia avoimesti eri vaihtoehtoja lapsen toiminnan taustalla.
Harjoitus: Ymmärrä omaa ja lapsesi käytöstä
Miksi?
Tässä harjoituksessa kehität kykyäsi pohtia omia ja lapsen ajatuksia ja tunteita. Harjoittelu auttaa ymmärtämään omaa ja lapsen käyttäytymistä.
Miten?
Käy läpi jotakin tilannetta, jossa olit tunteiden vallassa.
Ajatusten ja tunteiden pohtiminen on helpointa jälkikäteen, kun voimakas tunne on mennyt ohi. Voimakkaiden tunteiden vallassa tai väsyneenä harjoittelu ei onnistu.
Voit halutessasi kirjoittaa pohdintojasi alla oleviin kenttiin.
Muista
Lapsen ja oman itsen pohdiskeleva kuuntelu tukee lapsen vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehitystä. Samalla tuet sinun ja lapsesi välistä suhdetta.
Lisäksi opit suhtautumaan itseesi ymmärtäväisemmin. Pystyt suunnittelemaan, miten selviydytte vaikeasta tilanteesta seuraavalla kerralla paremmin.