Mistä apua väkivaltaiseen tilanteeseen?
Apua voi hakea silloinkin, kun tuntee väkivallan uhkaa tai kotona ei ole jostain muusta syystä turvallista. Myös väkivaltaa käyttäneet tai omia väkivaltaisia tunteitaan pelkäävät voivat saada apua.
Turvakoti
Turvakoteihin voi mennä suoraan ilman lähetettä ja niihin voi soittaa 24/7.
Suomessa on n 30 turvakotia. Kaikissa maakunnissa on vähintään yksi turvakoti ja turvakotipalvelut ovat saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta.
Turvakoti on paikka, jonne voi majoittua väliaikaisesti, kun on kohdannut perhe- tai lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa tai turvattomuutta. Turvakodit tarjoavat kriisiapua ja välittömän suojan. Turvakodissa annetaan apua ja tukea väkivallasta toipumiseen, väkivaltakierteen katkaisemiseen ja väkivallan ennaltaehkäisyyn. Henkisen tuen ja avun lisäksi turvakodissa saa apua käytännön asioiden, kuten asuntoasioiden ja lähestymiskiellon järjestämiseen.
Etsi oma kuntasi turvakoti alla olevasta linkistä.
Hätätilanne
Jos tilanne on akuutti ja vakava ota välittömästi yhteys hätänumeroon 112, suoraan ympäri vuorokauden päivystäviin turvakoteihin tai kunnan sosiaalipäivystykseen.
Apua lähisuhdeväkivaltaa ja seksuaaliväkivaltaa kokeneelle
Auttavat puhelinpalvelut auki 24/7
Muut auttavat puhelinpalvelut
Seksuaalirikosten ja -väkivallan uhrit
Raiskauskeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville. Seksuaaliväkivaltaa kokeneilla on mahdollisuus 1-3 neuvonta- ja ohjauskäyntiin Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa kriisityöntekijän vastaanotolla.
Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö kaikille yli 16-vuotiaille. Se tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa.
Rikosuhripäivystys RIKU antaa tietoa ja neuvoo rikoksen uhria ja hänen läheisiään. RIKUsta saa keskusteluapua, ohjausta ja tietoa siitä mitä rikosprosessi tuo tullessaan. Sieltä saa apua lähestymiskielto- ja vahingonkorvausasioissa sekä oikeusavustajan hankinnassa.
Muu apu
Tukiryhmät ja vertaistuki
Chatit
Nettipalvelut
Lapset ja nuoret
Jos lapsi tai nuori on kokenut väkivaltaa perheessä tai lähisuhteessa, on otettava yhteyttä lastensuojeluun.
MLL:n Lasten ja nuorten neuvontapalvelu tarjoaa puhelinapua sekä Lasten ja nuorten neuvontapuhelimen että verkkopostipalvelun kautta.
Apua väkivallan tekijälle
- Rikosuhripäivystys RIKUsta saa keskusteluapua, ohjausta ja tietoa siitä mitä rikosprosessi tuo tullessaan. Sieltä saa apua lähestymiskielto- ja vahingonkorvausasioissa sekä oikeusavustajan hankinnassa.
- Miessakkien Lyömätön Linja tukee miehiä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
- Maria-Akatemia tukee naisia, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
- Jos pelkäät käyttäväsi väkivaltaa lapsiasi kohtaan, voit ottaa yhteyttä alueesi perheneuvolaan.
- Voit saada apua myös Nettiturvakodista.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.