Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Kelpaanko tällaisena kuin olen?

Kaikilla on tarve kuulua joukkoon ja kokea tulevansa hyväksytyksi. Siksi etenkin kokemus yksinäisyydestä, torjutuksi tulemisesta tai ulkopuolisuudesta herättää kipeitä tunteita.

Suuri osa ihmisistä kohtaa joskus tällaisia kokemuksia. Ikävät kokemukset ihmissuhteissa eivät kuitenkaan määrittele sinun arvoasi. Jos et koe tulevasi hyväksytyksi omana itsenäsi, on syytä tarkastella olemassa olevia ihmissuhteita ja pohtia, millaisia suhteita toivoisit.

Kritisoitko itse itseäsi?

Moni on itse itsensä pahin kriitikko. Mielesi voi keksiä lukemattomia erilaisia syitä, miksi et olisi riittävä sellaisena kuin olet. Se saattaa väittää, että et ole tarpeeksi hyvännäköinen tai että kehosi on vääränlainen. Se saattaa myös uskotella, että et osaa asioita yhtä hyvin kuin muut tai että olet tylsä.

Mieli voi keksiä itseä kritisoivia ja vähätteleviä ajatuksia käytännössä loputtomiin riippumatta siitä, millainen olet ja mitä teet. Siksi on hyvä harjoitella olemaan antamatta näille ajatuksille liikaa valtaa. Tähän palataan työkaluja-osiossa.

Vertailetko itseäsi muihin somessa?

Sosiaalinen media ei helpota tilannetta. Somesta saa jatkuvasti vihjeitä siitä, millainen on esimerkiksi hieno elämäntyyli tai hyvä ulkonäkö. Somessa näkee muiden elämästä lähinnä parhaat puolet – vain ne asiat, joita ihmiset haluavat jakaa. Paineet olla sitä ja tätä kasvavat helposti suuriksi.

Muista

Ihmissuhteisiin ja niiden muodostamiseen voi itse vaikuttaa monin tavoin. Tässä ammattilaisen apu on usein hyödyllistä.