Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Uusi parisuhde eron jälkeen

Mieleesi saattaa vähitellen nousta myös ajatuksia mahdollisesta uudesta suhteesta. Voi olla, että läheisesi painostavat sinua siirtymään eteenpäin ja tapaamaan uusia ihmisiä.

Mutta oletko todella valmis? Oma tunne on jälleen kerran paras tienviitta. Jos ahdistut ajatellessasi deittailua, et ole ihan vielä valmis. Silloin sinun kannattaa tavata ihmisiä uusissa ympyröissäsi kaveruuden mer​keissä. Aina on oikea aika löytää uusia kavereita.

Tapaa ihmisiä rennosti

Vaikka et vielä jaksaisi käydä treffeillä, ei kannata eristäytyäkään. Eristäytyminen ei ole ihmislajille ominainen elämisen muoto. Muodosta uusia kaveripiirejä opiskelun tai harrastuksen ympärille. Tapaat joka viikko paljon uusia ihmisiä, kun järjestät uusia asioita elämääsi.

Ruoka on maailman vanhin ystäviä ja tuntemattomia yhdistävä asia. Laita ruokaa, ja kutsu muita syömään. Kahvit ovat yhtä hyvä vaihtoehto. Jos et vielä osaa leipoa, haluaisitko oppia tämän taidon? Voit hemmotella uusia kavereitasi lämpimäisillä, eikä se maksa paljoa. Jäät mieleen ihanana ihmisenä.

Katso videosta, kun Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, milloin uusi suhde voisi olla ajankohtainen.​​

Vanhemman uusi kumppani

Lapselle vanhempien ero tulee usein yllätyksenä, ja hän tarvitsee aikaa sopeutuakseen siihen. Vanhempi itse on usein pidemmällä eron käsittelyssä. Hän saattaa aloittaa uuden seurustelusuhteen lasten vielä sopeutuessa eroon.

Anna lapselle aikaa

Lapselle on kuitenkin tärkeää, että hän voi tottua uuteen asumisjärjestelyyn ja luoda tapaamiskäytännöt muualla asuvaan vanhempaan ennen kuin tutustuu vieraaseen aikuiseen.

Jos lapselle ei jää toipumisaikaa, voi uusi kumppani merkitä hänelle äidin tai isän kilpailijaa. Tällainen asetelma voi pakottaa lapsen toisen vanhemman puolustajaksi.

Kerro ensin entiselle kumppanillesi

Kerro uudesta kumppanistasi ensin entiselle kumppanillesi ja sitten vasta lapselle. Silloin lapsen ei tarvitse kantaa salaisuutta toisessa kodissaan.

Samalla ennaltaehkäiset sitä, että entinen kumppanisi ilmaisisi spontaanin reaktionsa, esimerkiksi loukkaantumisentunteen, lapsen kuullen. Kertominen antaa hänelle aikaa käsitellä omia tunteitaan. Hän voi rauhassa valmistautua vastaamaan lapsen kysymyksiin uudesta kumppanistasi.

Lapsen reaktio

Lapsen reaktiota vanhemman uutta kumppania kohtaan ei voi tietää etukäteen. Lapsi voi ottaa uuden kumppanin hyvin vastaan tai torjua tämän. On normaalia, että lapsi jossain vaiheessa osoittaa kiukkua uutta kumppania kohtaan.

Uusi kumppani ja lapsi voivat kummatkin tuntea ulkopuolisuudentunteita uusperheessä. On tärkeää, että vanhempi kestää lapsen erilaiset reaktiot uudessa perhetilanteessa.

Uusi kumppani on uusi aikuinen lapsen elämässä

Huolehdi siitä, että annat myös kahdenkeskistä aikaa lapsellesi. Lapsi voi kiintyä uuteen kumppaniisi, kun hän huomaa, ettei uusi kumppani vie häneltä vanhempaa. Kiintymystä uuden kumppanin ja lapsen välillä helpottaa myös se, että uusi kumppani huolehtii lapsen tarpeista ja sitoutuu lapseen.

Jokaisella lapsella on oikeus kokea olonsa tervetulleeksi ja rakastetuksi omassa kodissaan. Kun valitset uutta kumppania, valitset myös uuden aikuisen lastesi elämään.