Siirry pääsisältöön

Yksityiset palvelut mielenterveyden tukena

Mielenterveyspalveluja tarjoavat kuntien lisäksi yksityiset palveluntuottajat. Korvauksia yksityisten palveluiden käytöstä voit hakea Kelalta tai vakuutuksesta.

Mitä yksityinen terveydenhuolto on?

Yksityisiä terveyspalveluja tuottavat esimerkiksi yritykset, itsenäiset ammatinharjoittajat, järjestöt ja säätiöt. Ne myyvät palveluitaan sekä kunnille että asiakkaille suoraan.

Suomessa yksityisiä terveyspalveluita tuetaan osittain myös julkisin varoin, koska Kela maksaa hoidosta sairaanhoitokorvauksia.

Yksityiset toimijat tarjoavat monenlaisia palveluja. Keskusteluhoidon lisäksi saatavilla on esimerkiksi perhe- tai ryhmäterapiaa sekä neuromodulaatiohoitoja.

Miten sinne pääsee?

Oman alueesi yksityisiä palveluja löydät helpoiten etsimällä niitä netistä.

Voit soittaa ajanvaraukseen samalla tavoin kuin soittaisit terveyskeskukseen ja kertoa ongelmastasi.

Voit halutessasi varata ajan suoraan erikoislääkärille ilman perusterveydenhuollossa tehtyä lähetettä. Sinulla on myös mahdollisuus valita työntekijä eli voit toivoa aikaa suoraan jollekin tietylle ammattilaiselle.

Kustannukset kannattaa selvittää etukäteen

Tärkeää on ottaa etukäteen selville hinnasto, sillä yksityisten toimijoiden palvelut voivat olla kalliita.

Jos hoitoosi on mahdollista saada Kelan sairaanhoitokorvauksia, kannattaa selvittää, tehdäänkö se suorakorvauksena vai täytyykö sinun hakea korvausta jälkikäteen.

Suorakorvausmenettely tarkoittaa sitä, että näyttäessäsi Kela-korttia maksun yhteydessä tehdään vähennys suoraan laskusta. Tällöin sinun ei tarvitse täyttää erillisiä kaavakkeita.

Jos sinulla on vakuutuksia, tarkasta, kattavatko ne yksityisten terveyspalveluiden käyttöä.

Varmista, että tapaat ammattilaisen

Jos haluat terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattilaisen toteuttamaa hoitoa, kannattaa kiinnittää huomiota palvelua tarjoavan henkilön ammatilliseen taustaan.

Esimerkiksi ammattinimikkeet lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, psykologi ja psykoterapeutti ovat suojattuja siten, että niitä voivat käyttää vain henkilöt, joilla on tietty koulutus ja joille Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto on myöntänyt luvan käyttää kyseistä ammattinimikettä.

Netistä löytyvästä avoimesta Julkiterhikki-rekisteristä voi tarkastaa kenen tahansa henkilön ammattioikeudet. Tietoja voi hakea henkilön etu- ja sukunimellä tai rekisteröintinumerolla.

Mielenterveyspalveluiden suhteen asia on kuitenkin haasteellinen siksi, että nimet terapia ja terapeutti eivät ole suojattuja. Terapia on yleiskäsite hoidolle, ja sitä käytetään varsin monenlaisissa yhteyksissä.

Myöskään lyhytterapia ja lyhytterapeutti eivät ole suojattuja. Osa lyhytterapeuteista on terveydenhuollon- tai sosiaalihuollon ammattilaisia, osa ei.

Psykoterapia toteutuu usein yksityisellä puolella

Mielenterveyden häiriöiden hoito on psykoterapiaa lukuun ottamatta yleensä mahdollista julkisten terveydenhoitopalveluiden puolella. Psykoterapia on kuitenkin lähes poikkeuksetta ostettava yksityisiltä psykoterapeuteilta.

  • Jos maksat psykoterapian kokonaan itse, et tarvitse lääkärin lausuntoa. 
     
  • Lääkärin lausunto tarvitaan Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan sekä julkisen terveydenhuollon myöntämään palvelusetelipsykoterapiaan.

Jos erikoislääkäri on kirjoittanut lausunnon psykoterapian tarpeesta, on Kelalta mahdollista hakea tukea terapiakustannuksiin. Kela korvaa mielenterveyshäiriöistä kärsiville 16–67-vuotiaille työ- tai opiskelukyvyn parantamiseen tähtäävää kuntoutuspsykoterapiaa.

Tarkista myös mahdollisuutesi saada tukea terapiakäynteihin esimerkiksi sairasvakuutuksestasi.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös