Siirry pääsisältöön

Psykoosisairaus työelämässä ja opinnoissa

Psykoosisairaus itsessään ei estä työntekoa tai opiskelua. Sairauden vaikutus työ- ja opiskelukykyyn on yksilöllinen. On tärkeää, että tunnistat ne asiat, jotka vaikuttavat työ- ja opiskelukykyysi. Jos et voi opiskella tai työskennellä kokoaikaisesti, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. 

Tämä sivu on saanut selkotunnuksen, joka on merkki selkokielisyydestä.

Pitääkö minun kertoa psykoosista työnantajalle? 

Sinun ei ole pakko kertoa psykoosista työnantajallesi. Omien terveystietojen jakaminen on vapaaehtoista.  

Jos olet sairauslomalla, saa työnantaja sairauslomatodistuksesi. Siitä hän voi lukea tiedon sairauslomasi syystä eli diagnoosisi. 

Parhaimmillaan työnantaja voi tukea työssä jaksamistasi. Hän voi miettiä kanssasi, miten sinun olisi helpointa palata töihin. 

Työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa tai syrjiä sinua psykoosisairauden vuoksi.  

Työ- tai opiskelukaverit haluavat tietää, missä olen ollut. Mitä vastaan? 

Voit kertoa sen verran kuin haluat. Poissaoloa ei tarvitse selitellä. 

Voit valita itse parhaan tavan kertoa poissaolosi syyn. Voit sanoa esimerkiksi: ”Olin sairaana, koska kuormitus kävi liian suureksi. Minulla oli vaikea elämäntilanne.”  

Saat myös sanoa, ettet halua kertoa asiasta tarkemmin. Sen jälkeen voit kertoa, miltä sinusta tuntuu palata töihin tai opintoihin. Voit myös kysellä, mitä kaikkea työpaikalla tai opinnoissa on tapahtunut viime aikoina. 

Ihmiset kysyvät usein: "Mitä teet työksesi?" Mitä voisin vastata siihen? Enhän ole tällä hetkellä töissä tai opiskelemassa. 

Sinulla on oikeus kertoa tilanteestasi juuri sen verran kuin haluat.  

Voit esimerkiksi todeta: ”Olen sairauslomalla. En ole tällä hetkellä töissä. Olen kuntoutuksessa.” 

Voit myös kertoa mahdollisista suunnitelmistasi, esimerkiksi: ”Etsin sopivaa työtä. Mietin kovasti sopivaa alaa.”

Voit myös sanoa: ”Keskityn nyt omaan terveyteeni.” 

Sinun ei tarvitse selittää enempää kuin sinusta tuntuu hyvältä. Voit kysellä toisen ihmisen kuulumisia tai kertoa muusta elämästäsi. 

Entä jos työhaastattelussa kysytään, miksi en ole ollut aina töissä? Mitä vastaan? 

Useimmiten työnantajat ovat kiinnostuneita aiemmasta kokemuksestasi. Työnantajia ei yleensä kiinnosta tietää, miksi et ole tehnyt koko ajan töitä. 

Jos työnantaja kysyy, miksi et ole ollut töissä, voit kertoa sen verran kuin haluat. Sinulla ei ole velvollisuutta kertoa sairaudestasi. Monilla ihmisillä on taukoja työelämässä, eikä niiden syitä tarvitse erikseen selittää. 

Joskus työhaastattelussa voi kertoa, mitä on oppinut elämän haasteista. Voit todeta, että haasteista selviytyminen on vahvistanut sinua ja tuonut uusia oivalluksia myös työelämään. 

Töihin paluun omahoito-ohjelma

Mietitkö, olisiko sinun mahdollista palata töihin? Pohditko, miten se onnistuisi? Kuormittaako ajatus töihin paluusta? Oletko huolestunut toimeentulostasi, jos voimavarasi eivät alkuun riitä kokopäiväiseen työhön?

Töihin paluun omahoito-ohjelmasta saat tukea näiden asioiden käsittelyyn. Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia. 

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia voi käydä läpi joko yksin tai yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapia

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös