Miten rahapeliongelma syntyy?
Rahapeliongelma syntyy, kun pelaaminen on runsasta ja säännöllisestä pelaamisesta tulee elämäntapa.
Mitkä asiat vaikuttavat rahapeliongelman syntyyn?
Peliongelman muodostumiseen vaikuttavat psykologiset, sosiaaliset, biologiset ja geneettiset tekijät.
Myös nämä tekijät voivat vaikuttaa riippuvuuden syntyyn:
- rahapelien helppo saatavuus
- pelaajan mahdollisuus tehdä valintoja
- pelin nopeus
- saatujen voitto-osumien määrä
- läheltä piti -voittojen määrä
Pakonomaisen pelaamisen voivat laukaista myös elämäntilanne ja pelaajan kokema avuttomuuden tunne.
Rahapeliongelman kolme vaihetta
Ongelmapelaaminen voi kehittyä peliriippuvuudeksi. Siinä on yleensä kolme vaihetta.
- Ensimmäisessä vaiheessa pelaaja saa yhden tai useampia isoja voittoja, jotka kannustavat häntä jatkamaan. Pelaaminen on vielä ajanvietettä, joka tuottaa mielihyvää. Pelaaminen jatkuu, vaikka tappioiden määrä kasvaisi. Pelaaja on vakuuttunut mahdollisuuksistaan voittaa lisää.
- Toisessa vaiheessa pelaajan motiivina on voittaa takaisin hävittyjä rahoja. Pelaaja on vakuuttunut omasta osaamisestaan ja voittamisen mahdollisuudesta. Pelaamisesta aiheutuvat ongelmat eivät näytä ylipääsemättömiltä.
- Kolmannessa vaiheessa pelaaminen hallitsee koko elämää. Pelaamisesta johtuvat haitat ovat suuria, ja pelaaja hakeutuu hoitoon peliongelman vuoksi.
Millaisia ongelmia rahapelaaminen voi aiheuttaa?
Kohtuullinen pelaaminen ei aiheuta yleensä haittoja. Jos pelaaminen kuitenkin lisääntyy, se voi johtaa ongelmalliseen pelaamiseen.
Ongelmallinen pelaaminen aiheuttaa ajoittaisia vaikeuksia. Pelaaja saattaa salata pelaamistaan sekä kokea syyllisyyttä ja ajoittaista masennusta. Pelaaminen aiheuttaa myös riitoja ihmissuhteissa.
Peliriippuvuudessa puhutaan vakavista ongelmista, jotka syntyvät liiallisen pelaamisen seurauksena. Pelaaja kokee masennusta, ja hänellä voi olla itsemurha-ajatuksia. Lisäksi hänellä saattaa olla velkaa, ja hän ehkä rahoittaa pelaamistaan rikollisinkin keinoin. Ihmissuhdeongelmat voivat johtaa muun muassa avioeroon.
Voit testata rahapeliriippuvuutta Päihdelinkin testien avulla.
Voit lukea rahapelaamisen haitoista THL:n Pelihaitat-sivustolta.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.