Omahoito-ohjelma
5. Opi hallitsemaan mielesi reaktioita
Aina ei kannata heti puolustautua, lähteä väittelemään tai korjaamaan toisen sanoja.
Kun lapsi, kumppani tai ystävä purkaa stressiään, väsymystään tai turhautumistaan, kannattaa malttaa mielensä. Tämä voi olla aiheellista siitäkin huolimatta, että purkaus tapahtuu ärsyttävällä tai epäoikeudenmukaisella tavalla tai jopa tahallisesti loukaten.
Jos huomaat, että läheisesi on pulassa tunteidensa kanssa, voit päättää olla reagoimatta omalla tunteellasi juuri silloin. Joskus on parempi vain myötäillä ja keskustella asiat halki sitten, kun molemmat ovat rauhallisia.
Provosointiin ei tarvitse reagoida
Provosoituminen ei kannata, vaikka siihen houkuteltaisiin. Itseäsi voit hillitä, mutta toisia et voi muuttaa. Siksi kannattaa opetella omien hermojen, tunteiden ja käytöksen hallintaa. Monissa tilanteissa se on paras valinta.
Voimakkaat tunteet, kuten raivo tai loukkaantuminen, heikentävät kykyä toimia järkevästi. Tunnekuohut ovat myös rankkoja. Ne kuluttavat ja uuvuttavat. On parempi keskittyä ennalta päättämäänsä tavoitteeseen tai ajatukseen siitä, että ei kannata ärsyyntyä.
Voit myös tehdä tai ajatella jotakin muuta rauhoittavaa. Kokeile, mikä hillitsemiskeino toimii sinulla parhaiten.
Huutaminen ei auta
Huutaminen on huonoa käytöstä. Karjumalla annettu palaute ei mene perille. Se herättää vain lisää hankalia tunteita.
Monia ihmisiä huutaminen pelottaa, jolloin tilanne saattaa jumittua eikä kuulijassa tapahdu huutajan toivomaa muutosta tai oivallusta.
Myös parisuhdetta ja lastenkasvatusta kannattaa hoitaa huutamatta, koska huutaminen väistämättä etäännyttää ihmisiä toisistaan. Asiat voi ilmaista jämäkästi ja selkeästi.
Seuraavalla videolla psykoterapeutti Mika Lehtonen kertoo vinkkejä vihanpurkausten ehkäisemisestä.
Harjoitus: Ärsyttävien tilanteiden kohtaaminen
Miksi?
Tämän harjoituksen avulla saat käsityksen siitä, minkälainen olet kohdatessasi ärsyttäviä tilanteita. Itseymmärrys luo pohjan oman toiminnan kehittämiselle.
Miten?
Millainen olet kohdatessasi ärsyttäviä tilanteita?
Pysytkö rauhallisena, kun kohtaat seuraavanlaisen tilanteen?
Lue oheiset esimerkit, ja pohdi omaa käytöstäsi.
1. Pieni lapsi juoksee ympäriinsä ja metelöi tilassa, missä yleensä on rauhallista. Seinälläkin on kyltti, jossa lukee ”Täällä emme metelöi”. Hän heittelee tavaroita, eivätkä hänen vanhempansa tee mitään.
3. Olet väsyneenä työpäivän jälkeen autossasi neljän ruuhkassa. Auton ilmastointilaite on rikki. Aurinko porottaa 25 asteen hellettä, ja nälkä kourii vatsaasi.
Sovittuun tapaamiseen näyttää mahdottomalta ennättää ajoissa. Autojonon liikkuminen ei ole muuttunut paremmaksi 20 minuuttiin.
Takanasi oleva on ajanut pitkät valot päällä jo monta kilometriä ja tööttäilee vähän väliä. Yllättäen tunnet, että autoasi töytäistään. Miten reagoit?
4. Kielloistasi huolimatta nelivuotias lapsesi jatkaa ruokapöydässä temppuilua eikä suostu syömään. Hän on jo pari kertaa näyttänyt uhmakkaasti päivähoidossa oppimaansa käsimerkkiä sinulle. Vanhempi lapsesi on ilmaissut tyytyväisyyttään tähän.
Meteli lisääntyy. Yhtäkkiä maitopurkki kaatuu pöydälle ja maito valuu lattialle. Miten reagoit?
5. Puolisosi on huonolla tuulella. Mikään ei ole hyvin, etkä sinä osaa hänen mielestään tehdä asioita oikein.
Hän muistutti äsken edellisellä viikolla unohtamastasi asiasta, vaikka olitte jo selvittäneet asian viikonloppuna. Nyt hän muistuttaa, miten samanlainen sinä olet kuin toinen omista vanhemmistasi: yhtä tyhmä ja epäkäytännöllinen.
Sitten hän alkaa näplätä sinulle tärkeää esinettä, jonka olit juuri puhdistanut häiritsevistä sormenjäljistä. Miten suhtaudut?
On ehkä huvittavaa lukea näitä esimerkkejä. Voi olla myös helppo tiedostaa, miten tällaisissa tilanteissa kannattaisi tehdä.
Kun tilanne on oikeasti päällä ja ikäviä asioita yllättäen tapahtuu, vaikuttavat tilanteeseen myös aiemmat tilanteet sekä oma vireystila ja verensokeritasapaino. Silläkin on vaikutusta, onko tilanteesta helppo päästä pois ja kauanko se jatkuu.
Harjoitus: Omat heikot kohtani
Miksi?
Tämä harjoitus auttaa sinua huomaamaan omat heikot kohtasi. Silloin tiedät, mitä asioita sinun kannattaa työstää.
Miten?
Lue kysymykset, ja pohdi niihin vastaukset.