Siirry pääsisältöön

Toiminnalliset tic-oireet

Toiminnalliset tic-oireet

Toiminnalliset tic-oireet ovat yllättäviä, nopeita ja toistuvia liikkeitä tai ääniä. Toiminnallisiin tic-oireisiin voi kuulua liikkeiden ja äänien yhdistelmiä.

Ne ovat samankaltaisia kuin tavalliset eli orgaaniset tic-oireet.

Miten toiminnalliset tic-oireet eroavat orgaanisista tic-oireista?

Liikkeet ja äänet

Liikkeet ja äänet ovat tyypillisesti rytmisempiä kuin tic-oireet. Ne alkavat monesti raajoista ja vartalosta. Tic-oireet taas alkavat tyypillisesti pään, kasvojen tai olkapäiden alueelta.

Äänelliset toiminnalliset tic-oireet ovat yleensä sanojen sarjoja tai pidempiä lauseita kuin äänellisisissä tic-oireissa. Sisällössä on tic-oireita useammin kirosanoja ja törkypuheita.

Toiminnalliset tic-oireet voivat myös estää puheen tuottamisen kokonaan.

Oireiden hallinta

Henkilö ei tyypillisesti pysty pidättämään toiminnallisia tic-oireita lainkaan, ja ne voivat häiritä normaaleja toimintoja. Orgaanisia tic-oireita on yleensä mahdollista hetkellisesti kontrolloida.

Toiminnallisiin tic-oireisiin ei liity ennakkotunnetta, eivätkä tic-oirelääkkeet tyypillisesti auta niihin.

Oireiden alkaminen

Toiminnalliset tic-oireet voivat alkaa aikuisiällä, kun taas tic-oireet alkavat lapsuus- tai nuoruusiässä. Toiminnallisia tic-oireita on enemmän tytöillä ja naisilla, tic-oireita taas pojilla ja miehillä.

Toiminnalliset tic-oireet voivat alkaa äkillisesti ja loppua nopeasti.

Henkilöllä voi olla samanaikaisesti sekä toiminnallisia että orgaanisia tic-oireita. On tärkeää kartoittaa mistä on kyse, jotta oireita voidaan hoitaa oikein.

Johtuvatko toiminnalliset oireet sosiaalisista syistä?

Toiminnalliset, tic-oireiden kaltaiset oireet ovat verrattain uusi ilmiö. Toiminnallisia tic-oireita esiintyy enemmän tytöillä kuin pojilla. Erityisesti niitä esiintyy teini-ikäisillä tytöillä.

Ilmiö yleistyi vuonna 2020 maailmanlaajuisen pandemian aikana. Silloin sosiaalisen median käyttäminen kasvoi sosiaalisen eristäytyneisyyden vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa esiintyi paljon vaikuttajia, jotka tarjosivat sisältöä tic-oireista ja Touretten oireyhtymästä lisätäkseen tietoisuutta aiheesta.

Uusimpien tutkimusten mukaan sosiaalisen median lisääntyneen käytön myötä myös toiminnalliset tic-oireet lisääntyivät.

Mikä aiheuttaa toiminnalliset oireet

Tämänhetkisen tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että toiminnallisilla tic-oireilla on jonkinlainen yhteys sekä ahdistuneisuuteen, pakko-oireisiin että muihin kehityksellisiin häiriöihin kuten ADHD:hen ja autismiin.

Toiminnallisissa tic-oireissa huomio siirtyy tahdonvastaisesti kehoon, mikä laukaisee oireet.

Toiminnallisia tic-oireita saattaa edeltää jokin traumaattinen tapahtuma.

Lisätutkimusta tarvitaan.

Miten toiminnallisia tic-oireita hoidetaan?

Toiminnallisten tic-oireiden hoidossa keskitytään ymmärtämään ja käsittelemään oireiden taustalla olevia psyykkisiä tekijöitä, kuten stressiä, ahdistusta tai muita tunteita.

Hoito voi sisältää tiedon antamista toiminnallisista tic-oireista, kognitiivista käyttäytymisterapiaa sekä oireita vähentävien ja elämänlaatua parantavien rentoutustekniikoiden opettelua.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös