Touretten oireyhtymä
Touretten oireyhtymä on kehityksellisten nykimishäiriöiden vaikein muoto. Touretten oireyhtymää esiintyy noin 0,5–1 %:lla väestöstä.
Tic-oireet Touretten oireyhtymässä
Tic-oireet ovat vaarattomia, toistuvia lihasliikkeitä tai äännähdyksiä. Tic-oiretta edeltää niin kutsuttu ennakkotunne. Ticit tuntuvat mahdottomilta vastustaa, mutta yleensä niitä voi pidätellä jonkin aikaa.
- Motoriset tic-oireet ovat toistuvia ja usein kaavamaisia lihasten liikkeitä tai liikesarjoja. Ne voivat olla esimerkiksi silmänliikkeitä, räpytyksiä tai irvistelyä.
- Äänellisiä tic-oireita voivat olla esimerkiksi huokailu, haukottelu, yskiminen, kurkun karauttelu tai erilaiset haukahtelevat ääntelyt.
Joskus tic-oireet voivat esiintyä monimutkaisina liikesarjoina tai lauseina.
Usein Touretten oireyhtymään ajatellaan kuuluvan sopimattomia puheita tai eleitä, kuten kirosanojen huutelua. Tätä esiintyy kuitenkin vain noin 10 %:lla ihmisistä, joilla on Touretten oireyhtymä.
Muiden tic-oireiden lisäksi Touretten oireyhtymään liittyy usein pakonomaisia toimintoja ja ajatuksia.
Ajatteluun liittyvät eli kognitiiviset tic-oireet
Kognitiivisella tic-oireella tarkoitetaan esimerkiksi tahatonta laskemista, sanojen kääntelemistä tai irrallisia tilanteeseen liittymättömiä ajatuksia.
Se voi olla myös välttelyä, kuten esimerkiksi ajatuksia siitä, että lattialaattojen saumoille ei saa astua.
Kognitiivinen tic-oire voi myös olla mielensisäinen tunne siitä, että jonkin asian täytyy olla juuri tietyllä tavalla. Englanniksi ilmiötä kutsutaan nimellä ”just right -feeling”.
Näitä kaikkia Touretten oireyhtymään liittyviä pakonomaisia ajatuksia voi nimittää ajatus-ticeiksi.
Ajatus-tic vai pakko-oire?
Ajatus-ticejä voi olla haastavaa erottaa pakko-oireista. Toisin kuin pakko-oireisiin, kognitiivisiin tic-oireisiin ei yleensä liity ahdistusta.
Toistuvat ajatukset voivat kuitenkin olla sisällöltään myös aggressiivisia tai seksuaalisia. Tällaisten ajatusten sisältö voi aiheuttaa ahdistusta.
Ennakkotunne on lähes varma merkki siitä, että kyseessä on tic-oire.
Touretten oireyhtymän muut oireet
Noin 80–90 prosentilla Tourette-diagnoosin saaneista on myös samanaikaishäiriöitä. Näistä yleisimmät ovat aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD ja pakko-oireinen häiriö OCD.
Noin neljänneksellä Tourette-potilaista esiintyy säännöllistä päänsärkyä.
Impulsiivinen käyttäytyminen
Joillakin Tourette-diagnoosin saaneilla esiintyy myös impulsiivista käyttäytymistä. Tätä kutsutaan NOSIS-käyttäytymiseksi (Non-Obscene Socially Inappropriate Symptoms). Se tarkoittaa sosiaalisesti epäsuotavaa mutta ei epäsiveellistä käyttäytymistä. Usein tämä käyttäytyminen on suurempi ongelma kuin tic-oireet.
Käytös voi olla esimerkiksi huutamista, nimittelyä tai epäkohteliaaksi koettuja kommentteja jonkun ulkonäöstä. Jopa 60 % Tourette-diagnosoiduista voi olla tämän suuntaisia ajatuksia. Vain osalla nämä tic-oireet toteutuvat käyttäytymisenä.
Erityisesti lapsilla voi esiintyä oireyhtymästä johtuvia kiukkukohtauksia tai haastavaa käyttäytymistä. Haastavaa käytöstä voi ehkäistä muokkaamalla ympäristöä ja vähentämällä kuormittavia tekijöitä.
Miten Touretten oireyhtymää hoidetaan?
Kahdesta kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmästä on näyttöä Touretten oireyhtymän hoitona. Molempia on hyvä harjoitella koulutetun ohjaajan avulla:
- Tavankääntämismenetelmällä (HRT, habit reversal training) pyritään lisäämään tietoisuutta tic-oiretta laukaisevasta tekijästä ja opetellaan korvaava, vaihtoehtoinen tapa reagoida ennakkotunteeseen.
- Altistus-reaktionestoterapia (ERP, exposure-response prevention) on siedätyshoitoa, jossa pyritään katkaisemaan ennakkotunteen ja tic-oireen välinen yhteys. Tämä tapahtuu opettelemalla sietämään ennakkotunteen mukanaan tuomaa epämukavaa oloa.
Lääkehoito
Lääkitys ei paranna Touretten oireyhtymää, mutta se voi helpottaa oireita. Lääkehoidossa on keskeistä tic-oireiden mahdollisesti aiheuttamien fyysisten kipujen hoito, sosiaalisen haitan vähentäminen sekä käytännön haittojen vähentäminen.
Lapset
Lapset, joilla on Touretten oireyhtymä, voivat yleensä käydä koulua yleisen opetussuunnitelman mukaisesti.
Koulunkäyntiin voi kuitenkin liittyä erityispiirteitä esimerkiksi oppimisvaikeuksien, haastavan käyttäytymisen, Touretten liitännäishäiriöiden sekä tic-oireiden vuoksi.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.