Päihteet vaikuttavat tiedonkäsittelyyn sekä välittömästi päihtymystilan kautta että pysyvämmin. Lievimmillään kyse on ohimenevistä keskittymisvaikeuksista. Pahimmillaan taas aiheutuu vakavia ja pysyviä muistihäiriöitä.
Päihdehäiriöstä kärsivä voi olla vetämätön ja ponneton. Hän voi olla myös reagoinniltaan impulsiivinen ja epävakaa.
Päihdehäiriöistä kärsivät itse valittavat usein muistin ja keskittymisen heikkenemistä. Huumeiden käyttö voi altistaa myös psykiatrisille sairauksille, kuten psykoottisille häiriöille ja skitsofrenialle.
Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö
Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö vaurioittaa aivoja ja heikentää monin tavoin kykyä käsitellä tietoa. Tämä voi näkyä muun muassa muistissa, tarkkaavuudessa, liikkeiden koordinoinnissa, tiedonkäsittelyn nopeudessa, tilojen ja suhteiden hahmottamisessa sekä oman toiminnan ohjaamisessa.
Mikäli alkoholinkäyttö loppuu, voivat tiedonkäsittelyn ongelmat korjaantua. Pitkäaikainen runsas alkoholinkäyttö voi kuitenkin aiheuttaa huomattavia ja pysyviäkin tiedonkäsittelyn muutoksia. Seurauksena voi olla jopa alkoholidementiaa.
Alkoholismin yhteydessä tavataan myös muun muassa Korsakoffin oireyhtymää, johon liittyy vakava ja verrattain pysyvä muistihäiriö.
Alkoholin vieroitusoireet
Alkoholin runsaan käytön jälkeen ilmenee vieroitusoireita, kuten levottomuutta, ahdistuneisuutta ja univaikeuksia. Ne voivat haitata keskittymiskykyä. Vieroitusoireet lievenevät yleensä 1–2 viikossa.
Kannabis
Kannabiksen jo vähäiseenkin toistuvaan käyttöön voi liittyä tarkkaavuuden ja muistin heikentymistä. Runsas käyttö voi heikentää lisäksi toiminnanohjausta.
Pitkään jatkuneeseen kannabiksen käyttöön liittyy lisäksi heikkoutta oppimiskyvyssä, joustavuudessa, näönvaraisessa hahmottamisessa ja liikkeiden koordinoinnin nopeudessa.
Muut huumeet
Niin sanottuja piristeitä ovat esimerkiksi amfetamiini ja ekstaasi. Niiden pitkäaikaiseen käyttöön voi liittyä heikentymistä tarkkaavuudessa, liikkeiden koordinoinnissa, tilojen ja suhteiden hahmottamisessa, tiedonkäsittelyn nopeudessa, muistissa ja toiminnanohjauksessa.
Opioideihin kuuluvat esimerkiksi morfiini ja heroiini. Niiden pitkäaikaiseen käyttöön liittyy erityisesti puutteita toiminnanohjauksessa. Lisäksi tiedonkäsittelyn joustavuus ja yleinen tiedonkäsittelyn taso voivat heikentyä.