Siirry pääsisältöön

Mielenterveysongelmiin ja hoitoon liittyvää sanastoa

Tällä sivulla on lista Suomessa usein käytetyistä sanoista, jotka liittyvät mielenterveysongelmiin ja niiden hoitoon.

Oireita ja häiriöitä

Linkkien kautta löydät lisätietoa asiasta ja keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Mielenterveyden ammattilaisia

Tutkimuksia

Hoitomuotoja ja hoitoon liittyviä sanoja

Mielenterveyspalveluita

Saanko tulkin?

Kaikissa mielenterveyspalveluissa voi asioida tulkin avulla. Tulkki voi tulla vastaanotolle tai hän voi tulkata videoyhteyden tai puhelimen välityksellä.

Tulkin avulla saat tarvitsemasi tiedon ja voit kertoa asian äidinkielelläsi niin, että mielenterveyspalveluiden työntekijä ymmärtää sen.

Tulkki tulkkaa kaikki vastaanotolla puhutut asiat. Kaikilla tulkeilla on vaitiolovelvollisuus. He eivät saa kertoa mitään vastaanotolla kuulemaansa asiaa muille ihmisille.

Tulkki ei voi toimia muussa roolissa kuin välittämässä kieltä sinun ja työntekijän välillä. Hän ei voi esimerkiksi auttaa sinua vastaanoton jälkeen missään käytännön asioissa.

Jos sinulla on erityisiä toiveita tulkin tai tulkkaustavan suhteen, kannattaa ne kertoa ensimmäisellä käynnillä tai jo ennen sitä.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös