Siirry pääsisältöön

IPS-työhönvalmennus auttaa kuntoutujaa työllistymään

IPS-työhönvalmennus edistää vakaviin mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työllistymistä. IPS-työhönvalmennus sopii sinulle, jos haluat työelämään, mutta tarvitset tukea työn löytämiseen ja tukea työsuhteen aikana.

Mitä IPS-työhönvalmennus tarkoittaa? 

IPS-työhönvalmennuksessa etsitään työpaikka, joka vastaa asiakkaan osaamista, voimavaroja ja mielenkiinnon kohteita.  

Tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille sellaiseen työsuhteeseen, josta saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.  

IPS tulee englannin sanoista Individual Placement and Support. Tästä käytetään suomennosta ”sijoita ja valmenna”. Kyseessä on toimintamalli, jossa ensin etsitään työhönvalmentajan kanssa sopiva työ. Tämän jälkeen työhönvalmentaja on työssä tukena. 

Kenelle IPS-valmennus sopii? 

IPS-työhönvalmennus sopii sinulle, jos haluat työelämään ja tarvitset tukea löytääksesi sopivan työn ja tukea työsuhteen aikana.

IPS sopii sinulle, vaikka olisit ollut pitkään poissa työelämässä. Sairauspäiväraha, kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke ei ole este valmennukselle. 

Miten työpaikka valitaan? 

IPS-työhönvalmennuksessa saat oman työhönvalmentajan. Työhönvalmentajasi tukee sinua löytämään aidosti kiinnostavan työpaikan.  

Muokkaatte yhdessä työhönvalmennuksen elämäntilanteeseesi ja tarpeisiisi sopivaksi. Etsitte yhdessä töitä avoimilta työmarkkinoilta. Työ voi löytyä yrityksestä, julkisista palveluista, yhteisöstä tai järjestöstä. 

Miten osaamiseni ja vointini huomioidaan? 

Valmennus keskittyy siihen, mitä haluat, mitä osaat ja mihin pystyt. IPS-työhönvalmennuksessa pyritään löytämään juuri sinulle sopiva työpaikka. Tukenasi on IPS-työhönvalmentajan lisäksi psykiatrinen hoitotahosi. 

Työssä voidaan muokata esimerkiksi työaikoja ja työolosuhteita.  

Millaista tukea saan? 

Sinä päätät, millaista tukea tarvitset työllistymisen eri vaiheissa. 

  • Ennen valmennusta saat tarvitsemasi tiedon IPS-työhönvalmennuksesta. Sen pohjalta voit päättää, haluatko valmennukseen mukaan. 
  • Valmennuksen alkaessa laaditte työhönvalmentajasi kanssa suunnitelman työnhakuun.  
  • Kun työ löytyy ja perehdyt uuteen työhön, voi työhönvalmentajasi tukea sinua sekä työssä että työn ulkopuolella. Työhönvalmentajasi pysyy tukenasi niin pitkään kuin tarvitset. 
  • Työhönvalmentajasi neuvoo sinua juuri niissä asioissa, jotka askarruttavat sinua ja joihin sinä tarvitset vastauksia. Työhönvalmentajasi ohjaa sinua hankkimaan tietoa etuuksista. Hän voi myös tukea etuuksien hakemisessa. 

Voiko minulle löytyä sopiva työ? 

Valmennuksen alussa juttelette osaamisestasi, vahvuuksistasi ja mahdollisuuksistasi. Nämä ovat lähtökohtia työn etsimiselle.Kun työ löytyy, suunnittelette työhönvalmentajasi ja tulevan työnantajasi kanssa, miten muokkaatte työtä tukemaan sinun onnistumistasi. 

Työhönvalmennuksella on saatu hyviä työllistymistuloksia erityisesti vakaviin mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden kohdalla.  

Miksi työhön hakeutuminen kannattaa? 

Työ, josta pidät ja joka sopii juuri sinulle, tukee hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Se tuo arkeen lisää mielekkyyttä ja merkityksentunnetta.  

Työn hyötyjä voivat olla esimerkiksi 

  • työyhteisöön kuuluminen 
  • mahdollisuus hyödyntää omia vahvuuksia 
  • mahdollisuus kehittyä ja oppia uutta 
  • kuntoutumisen eteneminen 
  • mielialan paraneminen 
  • taloudellisen tilanteen koheneminen 
  • eläkkeen kertyminen 

Miten pääsen IPS-työhönvalmennukseen?

Kysy omalta hoitotyöntekijältäsi, onko alueellasi saatavilla IPS-työhönvalmennusta.

HUS Psykiatrialla IPS-työhönvalmennusta tarjoavat muun muassa toimintaterapeutit, kuntoutusohjaajat ja ohjaajat.

Mistä saan lisää tietoa asiasta?

IPS-kehittämishanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Töihin paluun omahoito-ohjelma

Mietitkö, olisiko sinun mahdollista palata töihin? Pohditko, miten se onnistuisi? Kuormittaako ajatus töihin paluusta? Oletko huolestunut toimeentulostasi, jos voimavarasi eivät alkuun riitä kokopäiväiseen työhön?

Töihin paluun omahoito-ohjelmasta saat tukea näiden asioiden käsittelyyn. Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia. 

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia voi käydä läpi joko yksin tai yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös